I dag beviljar Myndigheten för yrkeshögskolan ett rekordstort antal utbildningar och platser – 446 nya utbildningar och 25 700 studerande som efter examen kan vara med och lösa kompetensbehovet på svensk arbetsmarknad.
Yrkeshögskolan är arbetslivets utbildningsform. Korta och efterfrågade utbildningar levererar kvalificerad kompetens till ett anställande och kompetenshungrande arbetsliv. 2016 har av regeringen, tillsammans med Svenskt Näringsliv och LO, utlysts som yrkesutbildningens år.
I dag tar Myndigheten för yrkeshögskolan ett rekordbeslut. Aldrig någonsin har så många utbildningar och platser till yrkeshögskolan kunnat godkännas. Sammanlagt beviljas 25 700 platser, en ökning med 33 procent sedan förra året. För Västerbottens län betyder det 310 nya platser till yrkeshögskolan. Besluten innebär att svensk arbetsmarknad kommer att få tillgång till utbildningar som har goda förutsättningar att leverera spetskompetens.
Yrkeshögskolan är en sinnrik utbildningsform. Att det är arbetsmarknadens behov som ska avgöra vilka yrkeshögskoleutbildningar som startar, är själva grunden och därmed framgångsfaktorn.
Nästan dagligen talas det om den missmatch som finns på arbetsmarknaden, att det finns lediga jobb som ingen kan rekryteras till för att de har fel kompetens. Många företagare beskriver kompetensglappet som att tillväxten hämmas, man tvingas tacka nej till order för att man inte får tag på adekvat kompetens.
Yrkeshögskolan är en väg ut ur missmatchen. Många arbetsgivare har förstått detta. I dag engagerar sig 6 000 arbetslivsföreträdare i utbildningarnas ledningsgrupper, från stora multinationella företag som Volvo, Microsoft och ABB till lokala småföretag som Kalles Bilsadelmakeri, Gebo Snickerier och Hogstads Svets.
Mina möten med arbetsgivare bekräftar att yrkeshögskolan är en förutsättning för tillväxt för många företag. Över hälften av våra studerande anställs på sina praktikplatser, det vill säga – rekryteringskostnaden i sammanhanget är den tid som du som arbetsgivare har lagt på din praktikant.
Att som arbetsgivare engagera sig i en yrkeshögskoleutbildning, som ledamot i utbildningens ledningsgrupp, som handledare på en praktikplats för lärande i arbete eller som föreläsare innebär en ypperlig möjlighet att du först av alla får tillgång till skräddarsydd kompetens.
I dag får sex av tio av våra studerande jobb inom det område de har utbildat sig till. Yrkeshögskolan bidrar således med både efterfrågad kompetens och ökad rörlighet på arbetsmarknaden.
Hela idén med yrkeshögskolan är att arbetslivet ska få rätt kompetens i rätt tid, i rätt volym och på rätt plats. I dag beviljar vi alltså ett rekordstort antal nya utbildningar, representerade i 147 kommuner runt om i landet.
Thomas Persson
generaldirektör, Myndigheten för yrkeshögskolan
Yrkeshögskolan är en sinnrik utbildningsform. Arbetsmarknadens behov avgöra vilka yrkeshögskoleutbildningar som startar.