Replik: Mjölken är nyttig och klimatsmart

Replik på Jonas Paulssons (Köttfri måndag i Sverige) debattartikel ”LRF bör sluta motarbeta havremjölken” publicerad på norran.se fredagen den 31 oktober 2014.

Not Found2014-11-05 20:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jonas Paulsson tar än en gång chansen att beskriva mjölkproduktionen i negativa ordalag.

Men vi är glada för att han bryr sig om hur våra mjölkkor mår. Det gör nämligen Sveriges mjölkbönder också. Den svenska mjölksektorn bedriver ett kontinuerligt arbete med djurvälfärdsfrågor och vi kan i dag utan överdrift säga att de svenska mjölkkorna är bland de friskaste i världen.

Tyvärr finns det en stor okunskap om hur svenska mjölkkor har det. Sverige har ett proaktivt djurvälfärdsarbete, ett smittläge i världsklass och en avel för friska kor. Därför mjölkar korna mer i dag än tidigare. Våra mjölkbönder är generellt mycket medvetna om vikten av att driva företag utifrån djurens bästa. Som exempel kan nämnas att användningen av antibiotika på de svenska mjölkgårdarna är världsunikt låg.

Mjölkkor i Sverige äter i huvudsak gräs. Några procent av fodret består av kraftfoder, bland annat importerad soja. Eftersom sojaodlingen orsakar problem i Sydamerika har mjölkbranschen bestämt sig för att fasa ut användningen av soja i svensk mjölkproduktion och i stället använda närodlat proteinfoder.

Det är korrekt att Sverige enligt ”Living Planet Report 2014” finns med på tio-i-topp-listan över världens miljövärsting-länder. Det är bedrövligt men beror dels på den ekonomiska nedgången i vår omvärld och dels på vår livsstilskonsumtion med ett oacceptabelt stort matsvinn. Mjölkkonsumtionen är knappast en huvudorsak till denna position. Den svenska mjölkproduktionen utnämndes nyligen av FN till världens mest miljö- och klimatvänliga.

Att vi kan dricka mjölk från kor är en viktig källa till bra näring och bättre hälsa. Enligt de nya nordiska näringsrekommendationerna kan konsumtion av mjölk och mjölkprodukter med låg fetthalt förknippas med minskad risk för bland annat högt blodtryck, stroke och typ 2-diabetes. En liter mjölk ger åtta gånger så mycket näring som exempelvis havredryck i förhållande till sin klimatpåverkan. Mjölken är helt enkelt ett nyttigt och klimatsmart livsmedel.

Nyhetskroken bakom Jonas Paulssons artikel är att LRF Mjölk har bett Marknadsdomstolen pröva om företaget Oatlys marknadsföring av havredryck är vilseledande och strider mot god marknadsföringssed. Oatly ägs av bland andra Pågengruppen och Industrifonden.

Om Marknadsdomstolen finner att företaget brutit mot marknadsföringslagen får ägarna betala ett vite till staten. Själva har vi inget att vinna ekonomiskt på den här stämningen – vi vill bara få klart ett besked om vad som är tillåtet i marknadsföring.

Jonas Carlberg direktör för LRF Mjölk

Läs mer om