Jonas Carlberg, direktör för LRF Mjölk, försvarar på norran.se stämningen i Marknadsdomstolen av havremjölktillverkaren Oatly som använt uttrycken ”no milk, no badness” och ”like milk, but made for humans” i sin marknadsföring. Carlberg menar att komjölk är både miljövänligt och nyttigt och att svenska kor har ett gott djurskydd. Men han saknar faktastöd för sina påståenden.
Jonas Carlberg har visserligen rätt i att mjölk inte omnämns som en direkt orsak till att Världsmiljöfondens rapport ”Living Planet Report 2014”, placerar Sverige på tio-i-topp-listan över världens miljövärstingländer. Men köttkonsumtionen omnämns. Och två tredjedelar av det svenska nötköttet kommer från mjölkkor. Det går inte att frikoppla mjölken från köttet eftersom de är två sidor av en ekonomisk affärsidé: mjölkkon.
Det är bra att Jonas Carlberg lyfter fram hälsovinsterna med mjölkprodukter som befriats från det hälsofarliga mättade fettet. Men fettsnåla mjölkvarianter innehåller mycket socker, laktos. Medlemsföreningen Läkare för framtiden informerar på sin hemsida att fettsnål mjölk kan innehålla 55 procent socker som andel av kalorier. Komjölk är inte gjort för människor.
Sveriges största oberoende djurskyddsorganisation, Djurens rätt, riktar allvarlig kritik mot det urvattnade djurskyddet inom svensk mjölkindustri och kritiserar skarpt det utstuderade sätt som Bregottfilmerna förskönar livsvillkoren för svenska mjölkkor. Djurens rätt framhåller på sin hemsida att de flesta mjölkkor spenderar omkring 90 procent av sin livstid inomhus.
Vidare påpekar de att närmare hälften av alla mjölkkor står fastbundna under innevistelsen. De kan inte röra sig mer än ett steg fram och tillbaka, lägga sig ner och ställa sig upp. Mer än 60 procent av korna drabbas årligen av juverinflammation och 72 procent har skador i klövarna. Den snabba industrialiseringsprocessen gör att korna pressas allt hårdare för varje år som går. Komjölk är badness för djuren.
Beskrivningen av en god marknadsföringssed i marknadsföringslagen är: ”god affärssed eller andra vedertagna normer som syftar till att skydda konsumenter och näringsidkare vid marknadsföring av produkter”. Oatlys slogan ”no milk, no badness” skyddar mjölkkonsumenterna från Bregottreklamens associationer. Det är allmännyttigt och kan rimligen inte anses vara brottsligt.
Jonas Paulsson