Patientsäkerhet är ett honnörsord inom Västerbottens läns landsting. Den är viktig för såväl patienter som för personal.
Hälso- och sjukvården ska bedrivas på ett gott och säkert sätt. Men när överbeläggningar och sjuksköterskebrist är mer regel än undantag hotas patientsäkerheten. Ju färre sjuksköterskor per patient, desto större risk för dödlighet, slår en europeisk studie fast i den medicinska tidskriften The Lancet. Nio europeiska länder ingick i studien, däribland Sverige.
En fysiskt och psykiskt stressig arbetsmiljö är mer regel än undantag och till detta kommer den så kallade samvetsstressen. Samvetsstress uppkommer som en konsekvens av att man inte hinner leva upp till lagstadgade och moraliska skyldigheter i sitt arbete gentemot patienten och dennes rättigheter.
Det är ingen nyhet att 40-talisterna just nu går i pension. Men hur gick det med nyrekryteringen? Den skulle ha förberetts för länge, länge sedan, i Sverige och i Västerbotten.
Nu står man med skägget i brevlådan. Hur gör vi nu, verkar landstingets politiska ledning fråga sig. Landstinget och landstingsmajoriteten har inte tagit sitt ansvar. Det finns alldeles för få utbildade sjuksköterskor.
Det är länge sedan Florence Nightingale klev in på arenan. Redan 1869 sa hon: ”Det är alltid billigare att betala arbetskraften dess fulla värde, underbetald arbetskraft blir alltid dyrare.”
Det är lika sant 2014 som det var 1869. Om yrket och Västerbottens läns landsting ska kunna behålla och attrahera moderna kvinnor och män måste villkoren förbättras. Sjuksköterskornas arbete måste värderas högre lönemässigt, de måste kunna specialistutbilda sig och arbetsgivaren måste säkerställa en god arbetsmiljö. Detta är den socialdemokratiska majoritetens ansvar.
Landstingets projekt ”Attraktiva seniorer” är bra. Det möjliggör för dem som går i pension att fortsätta arbeta. Dessa sjuksköterskor, med lång erfarenhet, är en stark tillgång. De kan och känner lasarettet väl, dess verksamhet och rutiner. De blir goda mentorer och handledare för yngre kollegor.
Men med detta får vi inte slå oss till ro. Vård kommer vi alltid att behöva, och kanske än mer, för vi lever allt längre och kommer följaktligen att få fler sjukdomar. Vi får cancer, bryter ben och får hjärtinfarkter. Oss ska sjukvården ta hand om.
Därför måste vi investera i vården. Det är allas framtid det gäller. Välutbildade och kompetenta sjuksköterskor måste vi värna om.
Carin Hasslow(FP) vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Västerbottens läns landsting