Region Västerbotten tar ansvar för utvecklingen

Replik. Det arbete Region Västerbotten gör är efterfrågat. Och det är mycket riktigt så att vi jobbar för teknikföretagen inom flera sektorer – och på flera sätt.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-03-29 04:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Jan-Eric Sandbergs (Teknikföretagen) debattartikel ” Teknikföretag har satts på undantag” publicerad i Norran och på norran.se tisdagen den 22 mars 2016.

Teknikföretagens regionchef Jan-Eric Sandberg menar att det är viktigt att Region Västerbotten jobbar med teknikföretagen.

Jag är uppriktigt glad för detta. Det visar att det arbete Region Västerbotten gör är efterfrågat. Och det är mycket riktigt så att vi jobbar för teknikföretagen inom flera sektorer – och på flera sätt. Det är naturligt då Region Västerbotten sedan 2008 är den organisation som har det regionala utvecklingsansvaret för länet.

Vi bidrar med att öka tillgången av riskkapital, förbättra möjligheter till arbetspendling genom Norrbotniabanan och Kvarkenfärjan, ökad tillgång till bredband och digitalisering och förbättrad avfallshantering, Vi ger projektstöd till industri, teknik och tjänsteutveckling inom industrin.

Vi stödjer internationalisering och integrerad produktionseffektivitet genom IUC, design och ingenjörstillämpningar för flervåningsbyggande i trä, inlandets teknikpark, Träcentrum, Företagsjouren, ny teknik i traditionella näringar genom innovativa geografiska informationssystem. Skogstekniska klustret med projekt för tillväxt i skogssektorn, för att nämna några exempel.

Region Västerbottens styrande dokument ”Regional utvecklingsstrategi” och ”Regional innovationsstrategi” är bland annat utformade av länets näringslivsorganisationer. Det gäller även för strategierna ”Innovativ och hållbar utveckling av mineralsektorn – 2025 amt ”Framtida kompetensförsörjning för mineralsektorn”. Båda strategierna är specifika för de tekniska näringarna.

Region Västerbotten jobbar med kartläggning, analys och samverkan mellan näringsliv, branschorganisationer och utbildningsväsende för att tillgodose länets kompetensbehov. Vi jobbar framgångsrikt med ett antal branscher med branscharenor och branschforum. Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen är två av de aktörer som bjuds in och deltar.

För egen del träffade jag Svenskt Näringsliv senast fredagen den 4 mars för att diskutera konkret samarbete för att minska tillväxthindren och förbättra företagsklimatet i regionen. Vi ser även fram emot fortsatt dialog med teknikföretagen för fördjupat samarbete inom kompetensfrågorna, vilket diskuterades vid Europaforum 25–26 februari.

Mycket talar för att den regionala nivån kommer att reformeras ytterligare och erbjuda nya möjligheter att utveckla norra Sverige i en större direktvald regionbildning. Även i det arbetet behövs teknikföretagen.

Thomas Hartman

chef enheten kommunikation och externa relationer, Region Västerbotten

Teknikföretag har satts på undantag
Läs mer om