Rätten till kultur ska gälla för alla

Man kan undra varför kulturen från en diktatur ges så stort utrymme här?

Not Found2014-01-30 04:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under Kulturhuvudstadsåret 2014 välkomnas artister och besökare från när och fjärran av Umeå, Sápmi och tre av de nordligaste länen. Den svenska och samiska kulturen tar stor plats i programmet.

Stort utrymme ges också till modern kultur från Kina. På Bildmuséet i Umeå kan man som exempel se konstutställningen ”Right is Wrong” (= Rätt är fel) under en längre period. Man kan undra varför kulturen från en diktatur, där all offentlig konst och kultur måste ha regimens godkännande, ges så stort utrymme här?

Här tar vi oftast den konstnärliga friheten för given, men vi kan påminna oss om att samma frihet inte råder överallt. I diktaturens Kina är konsten ingalunda fri. De mänskliga rättigheterna, yttrande- och trosfrihet får i Kina ge vika för det totalitära kommuniststyret, vilket naturligtvis hämmar konstnärligt skapande.

Under kulturrevolutionen i Kina på 1960- och 1970-talet förstördes den traditionella kinesiska kulturen systematiskt. Den kultur man nu finner i Kina är genomsyrad av kommunistpartiets ideologi som bygger på kamp och materialism.

De generationer som vuxit upp efter kulturrevolutionen har ingen kontakt med sin bakgrund och är hänvisade till den av partiet godkända kulturen. Fängelse och hjärntvätt kan bli följden för den som sätter sig upp mot partiet. Den kände konstnären Ai Weiwei straffades hårt för att han ville gå sin egen väg.

I årtusenden har traditionell konst, musik och dans präglats av välvilja, skönhet och andra dygder och varit integrerade i det kinesiska levnadssättet. Man ville leva i harmoni med himlen och jorden, och hos hög som låg fanns en strävan att förbättra sig själv, eller som det kallas i öst, att kultivera genom att följa en högre moral.

I dag finns den traditionen åter i Falun Gong, en qigong- och kultiveringsmetod för självförbättring med ledorden sanning, godhet och tålamod. Metoden är dock förbjuden i Kina sedan 1999, då den blev alltför populär. Utövare fängslas och utsätts för en ohygglig ondska.

Att förstöra ett folks kultur är att förstöra dess själ. Syftet är att kontrollera människor. Detta har i historien också gjorts mot olika minoritetsfolk i världen, bland andra samerna, som förbjöds att utöva sin kultur och använda sitt språk.

Vi i Föreningen Konst och kultur för mänskliga rättigheter ser fram emot kulturhuvudstadsåret, med bland annat MR-dagarna i november, då vi har chansen att föra fram mänskliga rättigheter och inte minst rätten till fri kultur.

Eva Sagerfors, Umeå Föreningen Konst och kultur för mänskliga rättigheter

Linda Wiklund, Umeå Föreningen Konst och kultur för mänskliga rättigheter

Kristina S Alfjorden, Umeå Föreningen Konst och kultur för mänskliga rättigheter

Läs mer om