Rätt kost förebygger hjärt-kärlsjukdomar

Det samlade resultatet från 1,5 miljoner studiedeltagare visar att så kallad Medelhavskost är förknippad med lägre dödlighet i hjärt- kärlsjukdom och cancer.

ILLUSTRATION: BILD FRÅN NNR 5: NYA NORDISKA OCH SVENSKA NÄRINGSREKOMMENDATIONER
                  De nya rekommendationerna, som med sitt omfattande vetenskapliga underlag rekommenderar en nordiskt modifierad Medelhavskost,
                  ILLUSTRATION: BILD FRÅN NNR 5: NYA NORDISKA OCH SVENSKA NÄRINGSREKOMMENDATIONER
                  De nya rekommendationerna, som med sitt omfattande vetenskapliga underlag rekommenderar en nordiskt modifierad Medelhavskost,

ILLUSTRATION: BILD FRÅN NNR 5: NYA NORDISKA OCH SVENSKA NÄRINGSREKOMMENDATIONER De nya rekommendationerna, som med sitt omfattande vetenskapliga underlag rekommenderar en nordiskt modifierad Medelhavskost, ILLUSTRATION: BILD FRÅN NNR 5: NYA NORDISKA OCH SVENSKA NÄRINGSREKOMMENDATIONER De nya rekommendationerna, som med sitt omfattande vetenskapliga underlag rekommenderar en nordiskt modifierad Medelhavskost,

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2014-07-11 04:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kost och hjärt-kärlsjukdom diskuteras flitigt i media och personer emellan. På senare tid har frågor om vad som gäller på området för att förebygga hjärt-kärlsjukdom blivit vanligare.

I oktober 2013 lanserades de nya Nordiska näringsrekommendationerna (NRR). De ges ut av Nordiska ministerrådet och har utarbetats av 100 nordiska kostexperter som granskat den omfattande litteraturen.

Det samlade resultatet från 1,5 miljoner studiedeltagare visar att så kallad Medelhavskost är förknippad med lägre dödlighet i hjärt- kärlsjukdom och cancer. Medelhavskost innebär ett högt intag av enkel- och fleromättade fetter, och lågt intag av mättade.

Olivoljan utgör basen för fettkvaliteten. Baljväxter som ärtor, bönor, linser, grönsaker och frukt är också viktiga komponenter. Nötter, mandlar och spannmål är andra betydelsefulla beståndsdelar, liksom fisk och skaldjur. Sammantaget är slutsatsen att hjärt- kärlsjukdomar kan förebyggas med Medelhavskost (se bild).

Däremot bör konsumtion av rött kött och charkvaror vara lågt. Två stora LCHF-studier (Low carb high fat) visade att en kost med lågt intag av kolhydrater och ökat intag av animaliskt fett och protein var förknippad med ökad dödlighet i hjärt- kärlsjukdom och cancer. Svenska studier, som den i Malmö genomförda kostcancerstudien, visar på liknande resultat.

För Västerbotten innebar Norsjöprojektet rekommendationer om en kost som till stora delar liknar Medelhavskost – med stort inslag av frukt och grönt, fiberrik kost, mindre animaliska fetter och ökat inslag av fisk och vilt kött. Utvecklingen i Norsjö och i Västerbotten har varit utomordentligt gynnsam de första 20 åren. De senaste fem–sex åren har dock kolesterolvärdena stigit i takt med ett ökat fettintag. Till detta kommer en hög konsumtion av raffinerat socker.

De nya Nordiska näringsrekommendationerna ger stöd till arbetet att ta nya tag för lägre kolesternivåer för att därigenom motverka ökat insjuknande i såväl hjärt-kärlsjukdomar som cancer.

De nya rekommendationerna, som med sitt omfattande vetenskapliga underlag rekommenderar en nordiskt modifierad Medelhavskost, har blivit riktmärken för allt fler landsting. De ger också vården i Västerbotten ett fastare underlag att arbeta utifrån, och är lätta att ta till sig för den enskilde. Maten blir inte bara god, den är också mycket enkel att tillaga.

Kurt Boman

professor, överläkare, medicin-geriatriska kliniken, Skellefteå lasarett; institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet

Lars Weinehall

professor i epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet

ILLUSTRATION: BILD FRÅN NNR 5: NYA NORDISKA OCH SVENSKA NÄRINGSREKOMMENDATIONER
                  De nya rekommendationerna, som med sitt omfattande vetenskapliga underlag rekommenderar en nordiskt modifierad Medelhavskost,
                  ILLUSTRATION: BILD FRÅN NNR 5: NYA NORDISKA OCH SVENSKA NÄRINGSREKOMMENDATIONER
                  De nya rekommendationerna, som med sitt omfattande vetenskapliga underlag rekommenderar en nordiskt modifierad Medelhavskost,
ILLUSTRATION: BILD FRÅN NNR 5: NYA NORDISKA OCH SVENSKA NÄRINGSREKOMMENDATIONER De nya rekommendationerna, som med sitt omfattande vetenskapliga underlag rekommenderar en nordiskt modifierad Medelhavskost, ILLUSTRATION: BILD FRÅN NNR 5: NYA NORDISKA OCH SVENSKA NÄRINGSREKOMMENDATIONER De nya rekommendationerna, som med sitt omfattande vetenskapliga underlag rekommenderar en nordiskt modifierad Medelhavskost,
Läs mer om