Rädda liv, börja dagen med rätt kaffe

Debatt. Kaffeodlarnas framtid är allvarligt hotad. I länder som Nicaragua, Guatemala och El Salvador, där stora delar av vårt svenska kaffe odlas, har kaffeproduktionen minskat kraftigt på bara några år. Tiotusentals kaffebönder har tvingats överge sina odlingar.

Not Found2016-10-30 10:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilket kaffe börjar du dagen med?

Ditt val kan göra skillnad för miljontals människor och samtidigt bidra till att du även i framtiden får ditt morgonkaffe.

Vi svenskar dricker näst mest kaffe i världen; 3,5 koppar varje dag.

Men kaffeodlarnas framtid är allvarligt hotad. I länder som Nicaragua, Guatemala och El Salvador, där stora delar av vårt svenska kaffe odlas, har kaffeproduktionen minskat kraftigt på bara några år. Tiotusentals kaffebönder har tvingats överge sina odlingar.

Problemet är klimatförändringarna. Stigande temperaturer i kombination med kraftiga regn har gjort kaffeplantorna extremt sårbara för sjukdomar. Kaffeplantorna angrips vilket leder till att skördarna minskar dramatiskt – eller uteblir helt.

Enligt en ny rapport kan klimatförändringarna halvera antalet platser på jorden där kaffe kan odlas. Det skulle i så fall påverka över 120 miljoner av världens fattigaste, som är helt beroende av kaffeindustrin. Den här utvecklingen ger samtidigt dyrare och sämre kaffe för oss konsumenter.

Vilket kaffe du dricker kan spela en avgörande roll för att vända den negativa utvecklingen: välj ett kaffe som är ekologiskt och Fairtrade-märkt. Då ser du till att:

- Hjälpa drabbade odlare

80 procent av världens kaffe produceras av småskaliga bönder. De lever oftast utsatta liv högt upp i terrängen och är inte rustade för de enorma omställningar som klimatförändringarna medför.

Genom att odla ekologiskt och bli certifierade, av till exempel Fairtrade, kan de få mer betalt för sina kaffebönor. På så vis kan de fortsätta odla kaffe, klara klimatförändringarna och försörja sina familjer.

- Minska användningen av kemiska bekämpningsmedel

Många kaffebönder använder i dag kemiska bekämpningsmedel och dyrt konstgödsel. Det kostar stora belopp för redan fattiga människor, ger ett kaffe med sämre kvalitet och är skadligt för bönderna.

Ekologiska odlingsmetoder har däremot visat sig motståndskraftiga mot de sjukdomar som hotar kaffeproduktionen. Genom att använda ekologiskt gödsel och plantera andra grödor mellan kaffebuskarna skyddas plantorna från sjukdomar.

Många bönder som We Effect hjälpt att ställa om till ekologisk odling vittnar nu om ökade skördar, trots klimatförändringarna.

- Rädda det goda kaffet

Odlingarna av Arabica, den kaffesort som vi huvudsakligen dricker i Sverige, är hårdast utsatt för klimatförändringarna. I stället har länder som Brasilien och Vietnam – med stora odlingsbara områden men med sämre kaffekvalitet – tagit över produktionen.

Genom att stödja fler bönder att odla ekologiskt kan produktionen av högkvalitativt kaffe från Central- och Latinamerika fortsätta.

Vi svenskar är vana med att börja dagen med gott kaffe. Låt det bli en vana att också börja dagen med ett kaffe som gör gott.

Se till att ditt kaffe är ekologiskt och märkt med Fairtrade så räddar du inte bara ditt eget kaffe, du hjälper också miljontals människor till ett bättre liv.

Anneli Rogeman vd We Effect 18541236Klimatförändringarna hotar vårt svenska kaffe, och odlarna. Ramona Gurdiàn är en av Nicaraguas kaffebönder som odlar ekologiskt kaffe med stöd från We Effect. Foto: Marcus Lundstedt/We EffectKlimatförändringarna hotar vårt svenska kaffe, och odlarna. Ramona Gurdiàn är en av Nicaraguas kaffebönder som odlar ekologiskt kaffe med stöd från We Effect. Foto: Marcus Lundstedt/We Effect

Läs mer om