.

Not Found2014-04-11 13:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

verige är ett handelsberoende land. Bara varuexporten uppgår till 1 100 miljarder, eller 115 000 kronor per svensk. Med tjänsteexporten inräknad motsvarar utrikeshandel hälften av svensk BNP.

Mest handlar Sverige med andra EU-länder. EU:s inre marknad underlättar handel inom unionen, knyter länderna närmare varandra, pressar priserna och ökar utbudet. Detta är en starkt bidragande orsak till att EU- och EES-länderna idag utgör världens största ekonomi.

Det kan vara värt att betona att hela Sverige är exportberoende. Här i Västerbotten arbetar närmare 23 000 människor i företag som exporterar till EU.

Det är dessa arbetstillfällen och alla andra jobb i exportsektorn som EU-valet borde handla om.

EU är världens största ekonomi, men inte världens mest konkurrenskraftiga. I och med globaliseringen har världshandelns andel av global BNP ökat från tolv procent 1970 till 30 procent idag, och allt fler länder deltar i den internationella handeln. För att rädda välfärden måste vi klara av att konkurrera med växande ekonomier som Brasilien, Indien och Kina, inte bara med gamla handelsparters som USA.

Det betyder att vi måste utveckla den framgångsrika europeiska modellen. I motsats till vad många tror är den inre marknaden nämligen långt ifrån fullbordad. Sanningen är att vi bara använder oss av en bråkdel av dess potential. Till exempel står tjänstesektorn i dag för 75-80 procent av EU:s samlade produktion, men bara 20-25 procent av den mellanstatliga handeln. Det beror på att den fria rörligheten för tjänster än så länge existerar mer på pappret än i verkligheten.

Inte minst när det gäller hur existerande regelverk tillämpas i de olika medlemsländerna finns mycket att göra. Fortsatt harmonisering av regler, stärkt efterlevnadskontroll samt bekämpandet av nya hinder för den fria rörligheten måste ges högsta prioritet i EU-arbetet.

Samtidigt måste EU avhållas från att upprätta system och regelverk som hindrar medlemsländerna eller enskilda företag från att bli mer konkurrenskraftiga. EU ska vara en kraft för öppenhet, aldrig en kraft för slutenhet.

Därför är det oroande att främlingsfientliga krafter vinner mark i Europa. Det finns förstås många skäl att protestera när nationalistiska krafter tar plats i EU:s beslutande organ. Men ett av de viktigaste är faktiskt att öppenhetens fiender hotar jobben. Jobben i Europa, jobben i Sverige och jobben i Västerbotten.

Läs mer om