Skulle du vilja att någon annan än en legitimerad läkare utfärdade din diagnos? Förmodligen inte.
Av samma anledning vill du nog inte att någon annan än en legitimerad biomedicinsk analytiker analyserar ditt prov och kommer fram till ett provsvar. Ett provsvar som senare ska ligga till grund för din diagnos i 70–80 procent av fallen.
I Västerbottens läns landsting finns i dagsläget 268 legitimerade biomedicinska analytiker. De analyserar alla prover eftersom de anses inneha den kompetens som krävs efter en treårig universitetsutbildning med examen inom biomedicinsk laboratorievetenskap.
2006 legitimerades yrket, vilket innebär en skyddad yrkestitel. Därmed kan ingen anställas, eller kalla sig för biomedicinsk analytiker, utan denna legitimation.
Legitimationen utfärdas av Socialstyrelsen och är ett bevis på lämplighet att arbeta inom vården med särskilt ansvar för patientsäkerheten. Vid legitimationsansökan kontrolleras sökande mot polisens belastningsregister och om ett grovt tjänstefel sker tappas legitimationen och därmed rätten att få arbeta inom vården.
Under många år har behovet av att anställa legitimerade biomedicinska analytiker överstigit antalet utexaminerade. I dagsläget är pensionsavgångarna stora och framtiden ser inte ljusare ut.
Kravet att man är legitimerad biomedicinsk analytiker har gjort att Västerbottens läns landsting beslutat en konvertering av tolv tjänster från legitimerad biomedicinsk analytiker till medicinsk biolog, alltså icke legitimerad personal.
Enligt Socialstyrelsen utför legitimerade biomedicinska analytiker ett viktigt arbete men då de inte har skyddade arbetsuppgifter är legitimationen inte ett juridiskt krav. Detta gör att en konvertering och anställning av icke legitimerad personal ses som en lösning från arbetsgivarens sida.
Jag kan förstå hur Västerbottens läns landsting tänker. Men hur ska patientsäkerheten kunna upprätthållas om det råder personalbrist på laboratorierna?
Hur ska kvaliteten på vården kunna bibehållas?
Hur ska provsvar kunna lämnas ut i tid?
Hur säkras laboratoriemedicinens framtid?
Lösningen landstinget väljer är att anställa icke legitimerad personal, personal som saknar rätt behörighet. Det hotar patientsäkerheten eftersom medicinska biologer inte har utbildning med patienten i fokus. Det skadar professionen när studenter funderar på att välja en annan framtida karriär. Det skadar de yrkesverksammas yrkesstolthet som kränks när arbetsgivaren likställer deras unika kompetens med andra kompetenser.
Med den retoriken bör Västerbottens läns landsting kunna anställa veterinärer, för att råda bot på läkarbristen, eller låta personal med ”likvärdig kompetens” får utföra icke skyddade arbetsuppgifter som i dag tillhör läkare. Detta gör definitivt yrket mindre attraktivitet.
Vi var experterna på laborativ analys med en legitimation som bevisar detta. Nu är varken vår expertis eller legitimation någonting värt, enligt vår arbetsgivare, Västerbottens läns landsting.
Patientsäkerheten är hotad i och med denna konvertering. Att avlasta legitimerade biomedicinska analytiker från arbetsuppgifter de är överkvalificerade för är en bättre idé, som dessutom skulle spara pengar till landstinget.
Därför måste landstinget ta sitt ansvar i denna fråga: Hur kan vi säkerställa en säker vård med rätt person på rätt plats med rätt använd kompetens om rätt kompetens inte ens är ett krav?
Johanna Berg