Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning har blivit ett viktigt redskap i många kommuners utvecklingsarbete. 75 procent av landets kommunchefer har som uttalat mål att avancera i den ranking som baseras på enkäten, enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL). Ambitionerna finns alltså, men hur förverkligas de?
För en tid sedan kom den nya undersökningen. För Västerbottens del ger enkätsvaren en dyster bild. Fyra kommuner – Malå, Nordmaling, Vilhelmina och Åsele – hamnar under betyget godkänd när det gäller sammanfattande omdöme. Dessutom får nio kommuner sänkt totalomdöme, bara fyra höjer sitt betyg. När företagarnas svar vägs samman på länsnivå hamnar Västerbotten följaktligen långt ner. Endast tre län får sämre sammanfattande omdöme.
Att länets två befolkningsmässigt största kommuner klättrar är glädjande, inte minst därför att Umeå och Skellefteå är viktiga draglok för en större arbetsmarknadsregion. Men enkätsvaren visar också med all önskvärd tydlighet att storlek inte på något sätt garanterar att goda villkor för företagande råder. De kommuner som i år får högst sammanfattande betyg (4,0 respektive 3,5) är Bjurholm och Norsjö, två av länets mindre kommuner där förutsättningarna är betydligt tuffare. Likväl lyckas de med det som flera andra jämförbara kommuner misslyckas med. Hur kan detta komma sig?
En viktig framgångsfaktor för kommuner som lyckas är en tät dialog mellan kommun och näringsliv. Om ett sådant samarbete finns får kommunen betydligt lättare att kontinuerligt jobba med de förbättringsåtgärder som företagarna efterlyser. Men det kan även handla om att brett förbättra attityder till företagande genom att förklara företagens betydelse för vår välfärd och att inspirera unga människor att bli företagare.
Om Västerbotten ska lyckas klättra uppåt är det viktigt att de kommuner som står och stampar på en låg nivå låter sig inspireras av dem som har lyckats bättre. För att underlätta analys och jämförelser så lägger Svenskt Näringsliv ut samtliga resultat från landets kommuner på sin hemsida. Det underlag som krävs för att formulera åtgärdsplaner finns alltså tillgängligt. Nu ligger bollen på kommunernas planhalva.
Karina Folkessonregionchef Svenskt näringsliv Västerbotten