Som politiker är det mitt ansvar att protestera när etiska regler står på spel och patienten riskerar att drabbas. Jag är orolig för dig som behöver sjukvård i dag.
Inom sjukvården pågår ständigt förbättringsarbeten – i många fall mycket bra sådana. Men tillfälliga och/eller permanenta platsneddragningar gör att sjukvården och tillgängligheten försämras.
Det råder brist på sjuksköterskor och de stafettläkare som hyrs in till kliniker och primärvård gör att kontinuitet och god handläggning försvåras. Allt detta drabbar de mest sköra patienterna.
Svenska läkare spenderar minst tid i Europa med sina patienter. Det beror delvis på att vårt sjukvårdssystem är uppbyggt på ekonomi och produktion i stället för på patientens behov. För att redovisa produktiviteten har en stor administrativ börda lagts på läkarna. Det ”stjäl” självklart tid från patienterna.
Ett system som fokuserar på produktion står ofta i motsättning till patientens bästa. Patienten är inte en produkt vilken som helst på en marknad. I min värld är patienten en komplex människa och passar därmed inte in i dagens system. Det handlar om sjuka människor och deras anhöriga med känslor och behov.
För mig borde behovs- och människovärdesprincipen alltid gå först. I dagens system styr i stället kostnadseffektivitetsprincipen. Vi ser de faktiska konsekvenser av detta. Ett ökat antal sjukvårdsbesök gör inte att kvaliteten blir bättre.
Kapade vårdköer riskerar undanträngning av kroniskt sjuka till förmån för patienter med lättare åkommor. Kortare handläggningstider på akutmottagningarna gör att patientsäkerheten hotas. Rationaliseringar, nedläggningar av vårdplatser och kortade vårdtider ökar risken för återinläggningar och komplikationer.
Självklart ska vi ha en kostnadseffektiv sjukvård. Men ständiga minusresultat för landstinget talar ett annat språk. För mig och Folkpartiet är det en självklarhet att sjukvården ska styras av patientens behov och den professionalitet som personalen i sjukvården har. Personcentrerad vård ger kortare vårdtid, nöjdare patienter och i förlängningen billigare vård.
Patienten är en partner som man kommunicerar och planerar tillsammans med, inte en passiv konsument som står i en vårdkö. Patientens kunskap och upplevelse av sin sjukdom och livssituation och hans/hennes resurser blir vägledande. Människan sätts i centrum.
Det måste vara möjligt att driva vård i Västerbotten utifrån ett etiskt och empatiskt perspektiv som ändå är kostnadseffektiv.
Carin Hasslow(FP)
ledamot landstingsfullmäktige, Västerbottens läns landsting
Personcentrerad vård ger kortare vårdtid, nöjdare patienter och i förlängningen billigare vård.