Det har länge talats om det pappersfria samhället. Ja, redan för 20–25 år sedan, då persondatorn började bli var mans egendom, sa folk till varandra att snart behöver vi inte använda papper längre.
Men tänk så fel de fick. Allt fler skaffade sig skrivare och skrev ut det som fanns i datorn och satte papperet i en pärm, ”för säkerhets skull”. Förtroendet för papperet var och är stort sedan länge, förtroendet för datorn desto mindre. I alla fall så där i början.
Nu skriver vi visserligen 2014, men det pappersfria samhället ser fortfarande ut att dröja. En av anledningarna är att statliga myndigheter har svårt att hänga med. Åtminstone enligt Dagens Nyheter som berättar att många myndigheter inte som planerat blev klara till 1 juli med införandet av e-legitimation.
Och det är inte bara på det området som det går långsamt för den svenska staten. Tidningen har pratat med Håkan Dahlström, ansvarig för affärsområdet offentlig sektor på IT-konsultföretaget Tieto, och han konstaterar att även om Sveriges befolkning i dag är helt digitaliserad i sin vardag, så ligger det offentliga Sverige långt efter. Dahlström konstaterar också att det inte finns någon återvändo. Det är extra resurskrävande att, som i dag, befinna sig i både ett digitalt och ett analogt samhälle.
Sant är att det inte finns någon återvändo. Däremot kan man naturligtvis diskutera i vilken takt vi ska gå in i det digitala samhället. Måste vi rusa eller kan vi ta det lite lugnt? Och se till att alla hänger med?
Att påstå att Sveriges befolkning i dag är helt digitaliserad är nämligen inte riktigt sant. Det finns fortfarande många som inte kan hantera en dator och än mindre klarar av att kommunicera digitalt med olika myndigheter.
En kartläggning säger till exempel att 68 procent av medborgarna är positiva till att via internet få ta del av kommunala beslut och information. En klar majoritet alltså. Men statistik kan som bekant läsas på olika sätt. Samma studie säger också att det är 32 procent som vill ha information via andra kanaler. Förmodligen hör de till den grupp som vill skynda långsamt in i den digitala världen.
Bengt Enqvist