Ovädret som kom av sig

Minsta lilla snöoväder över huvudstaden är Stor Nyhet.

Foto: TT bild.

Foto: TT bild.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2014-11-19 04:40
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag befann mig i Stockholm för två veckor sedan när larmet gick om det stora ovädret som skulle drabba större delen av Norrland.

Alltså vaknade jag på tisdagsmorgonen till dramatiska väderrapporter i radion, följda av lätt skrämda kommentarer i nyhetssändningar. Vinterns första riktiga snöoväder var på gång, SMHI hade gått ut med en klass 2–varning, och det skulle slå till först mot Dalarna, sedan Mellannorrland och slutligen mot Västerbotten.

På morgon–tv var upphetsningen lika stor och på nätet kunde jag läsa att en av de stora stockholmstidningarnas webb-tv-kanaler skulle sända direkt från katastrofområdet. Jag såg framför mig hur hustrun, alla grannar och alla vänner där hemma i Skellefteå grep snöspadarna och förde en hopplös kamp mot snömassorna.

Men på eftermiddagen blev allt tyst. Jag gick in bland annat på Norrans hemsida och på lokalradions hemsida. Nada. Ingenting.

På morgonen dagen efter visade det sig att ingen snö hade fallit över Skellefteå. Några centimeter snö i delar av Mellannorrland, ingenting att bråka om alltså. Frågan man ställer sig är förstås: Varför blir det sådan upphetsning för att ett snöoväder är på gång? I november? Är inte det … ja, ganska normalt?

Vi kan inte skylla på metereologerna på SMHI. De gör sin prognos och ibland stämmer den, ibland inte.

Allt handlar i stället om (Stockholms)media, och jag vet inte riktigt vad det beror på att allt om vädret blir så stort. Kanske därför att Stockholm, som vanligt, är utgångspunkten. Minsta lilla snöoväder över huvudstaden är Stor Nyhet, alltså måste då också snöstormar som drabbar andra delar av landet vara stora nyheter, även om där finns en helt annan beredskap och snövana.

Kanske beror det på att SMHI numera kör med klass si och så-varning. Det blir lättare att dramatisera. ”Kaos, det är härligt att skriva” konstaterade DN-krönikören Niklas Wahllöf dagen efter. ”Klass 2 också. Ännu hellre klass 3, förstås, men 2 får duga. Nu jäklar skulle här bli katastrof”. Men av detta blev alltså intet. Redan tidigt på tisdagskvällen började Rapport att förläget harkla sig: ”Det kraftiga snöfall som befarades över Norrland verkar till stor del ha fallit som regn”.

Bengt Enqvist

tidigare redaktionschef på Norran

undefined
Foto: TT bild.
Läs mer om