Osaklig debatt om skivor på vägg i våtrum

Replik. Det finns inget självändamål i att använda kartonggips i våtrum, men olika alternativ ska vägas mot varandra. Branschen har erfarenhet sedan 1970 av plastmatta i keramisk konstruktion i kombination med kartonggips. Det betraktas av Boverket som en beprövad konstruktion.

Not Found2016-05-03 21:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Ulf Stenbergs (Villaägarnas Riksförbund) och Johan Smeds (Villaägarnas Riksförbund) debattartikel ” En olämplig byggmetod för våtrum” publicerad på norran.se söndagen den 1 maj 2016.

Villaägarnas Riksförbund har i omgångar gått i polemik om byggfel utifrån den så kallade Myresjöhusdomen.

I det sammanhanget har man dragit in Stiftelsen Svensk våtrumskontroll (GVK) och menar att GVK:s krav på våtrumsskivor är för lågt satta. Tillgänglig skadestatistik avseende vattenskador från Vattenskadecentrum visar att Villaägarnas påståenden är grundlösa.

Enligt branschreglerna för tätskikt i våtrum – Säkra våtrum, GVK:s krav – är det inte tillåtet med vätskebaserade/rollade tätskikt i duschplats på skivmaterial.

För att det ska vara tillåtet att använda vätskebaserade tätskikt krävs massiv konstruktion/betong i duschplatsen. Däremot är det tillåtet att använda så kallad kartonggips i duschplatsen när tätskikten är av plast eller av folietyp.

Andelen vattenskador på vägg är mycket begränsade. Av totalt 21 726 vattenskador är tre procent (635 stycken) kopplade till vägg i våtrum – oavsett tätskikt.

Av dessa utgör endast en procent (7 stycken) tätskikt av folietyp och fyra procent (20 stycken) plastmatta som tätskikt i en konstruktion med kakel och klinker. Övriga 95 procent rör andra tätskiktstyper som inte tillåts på kartonggips på vägg i duschplats.

Problemen i våtrum är alltså nästan alltid på andra ställen än på väggen och huvudproblemet är definitivt inte läckande tätskikt.

Det finns inget självändamål i att använda kartonggips i våtrum, men olika alternativ ska vägas mot varandra. Branschen har erfarenhet sedan 1970 av plastmatta i keramisk konstruktion i kombination med kartonggips. Det betraktas av Boverket som en beprövad konstruktion.

GVK:s branschregler för våtrum utgår från de krav som är väsentliga för att säkerställa ett vattensäkert brukande över lång tid. Där förlitar GVK sig på den statistik och den fakta som finns tillgänglig på Vattenskadecentrums webbplats och i GVK:s databas.

Andelen vattenskador på vägg i dusch/badrum är liten.

Andel vattenskador med godkänt tätskikt är på skivkonstruktion extremt liten.

Det är tydligt att Villaägarnas Riksförbund ropar på förbud som kompensation för bristerna i sin egen analys.

Det duger inte, särskilt inte om man vill bidra till ett seriöst byggande.

Johan Aspelin vd Stiftelsen Svensk våtrumskontroll (GVK) 18541234

Läs mer om