Folkomröstningar hör definitivt inte till vardagen i Sverige. Om vi räknar med omröstningen 1922 om rusdrycksförbud har vi på knappt 100 år haft bara sex folkomröstningar.
1955 röstade vi om högertrafiken. Det blev en kraftig majoritet för Nej-linjen. 82,9 procent röstade nej, endast 15,5 var för övergång till högertrafik.
Bara två år senare var det dags för nästa omröstning. Då gällde det våra pensioner, den sk ATP-omröstningen. Då fanns det tre alternativ, men inget fick majoritet.
Även vid nästa omröstning, den om kärnkraften 1980, fanns tre alternativ och inte den gången heller blev det majoritet för något av dem.
De två senaste omröstningarna har handlat om EU. 1994 röstade en knapp majoritet för att Sverige skulle ansöka om medlemskap i EU. Nio år senare blev det som bekant ett klart nej till euron.
Det finns naturligtvis en anledning till att det är så långt mellan folkomröstningarna. En folkomröstning är ju trots allt bara ett komplement till partier och allmänna val.
En folkomröstning är dessutom ingen billig historia och definitivt inte oproblematisk.
Problem kan uppstå redan när beslut ska fattas om hur en fråga ska formuleras och vilka alternativ som ska finnas. Helst ska det finnas bara två alternativ att välja mellan.
Finns det fler alternativ att rösta på som i pensionsomröstningen 1957 och i kärnkraftsomröstningen 1980 med vardera tre förslag blir lätt resultatet svårtolkat. Då hamnar frågan på politikernas bord igen.
Väljare och politiker kan dessutom ha olika uppfattningar om hur länge politikerna är bundna av ett folkomröstningsresultat.
I Storbritannien hade knappt resultatet av Brexit-valet kungjorts förrän EU-anhängare började samla in namnunderskrifter för en ny omröstning.
Men när svenskarna röstat om högertrafik på dröjde det 12 år innan politikerna ansåg att de kunde köra över folket, det vill säga den stora majoritet som röstade nej till högertrafik.
Krav på folkomröstning dyker upp då och då, både lokalt och nationellt. Det är förståeligt även om det finns anledning varna för övertro på en folkomröstning. Den löser oftast inte alla problem.
Bengt Enqvist
Det finns anledning varna för övertro på en folkomröstning.