Okej att NCC går med vinst?

Vad skiljer ett byggprojekt från ett projekt som bygger på att ge god omsorg?

Not Found2014-01-02 04:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bygg- och fastighetsföretaget NCC håller på att bygga om stadsparken i Skellefteå och många Skelleftebor följer dagligen denna omvandling.

Tanken är att tillgängliggöra älvsbrinken och binda samman staden med vattnet. Slutresultatet blir säkert jättebra.

Men är det okej att NCC genomför detta projekt med vinst?

Det är väl självklart att de måste få göra det, tänker säkerligen många. Det måste väl alla företagfå göra?

Det räcker inte med att bara gå plus minus noll. Ett överskott behövs för att kunna finansiera nya maskiner, personalutbildningar, arbetsmiljöarbete och bygga upp en buffert för att klara perioder av låg beläggningen eller projekt som inte gick enligt planen.

I Skellefteå har vi ett traditionellt manligt företagande. Många är verksamma inom industri och teknik. Vi har däremot en väldigt liten privat sektor inom traditionellt kvinnliga branscher som vård och omsorg.

En av anledningarna är att Skellefteå kommun har hållit hårt i dessa jobb med en ton av att ”det gör vi bäst själv”. I debatter hörs ofta argumentet att det skulle vara fult att gå med vinst på vårdtjänster för att de finansieras av våra gemensamma skattepengar.

Och då vill jag återknyta till parkombyggnaden. Vad är det som skiljer ett tekniskt byggprojekt som en park, en väg eller en bro från ett projekt som bygger på att ge gamla och barn en god omsorg?

Varför är det självklart att det ena ska få gå med vinst, medan det är fult om den andra gör det, båda är ju skattefinansierade.

Är inte det ett väldigt ologiskt resonemang? Man skulle till och med kunna säga att samhället konsekvent skuldbelägger och därmed hämmar kvinnligt företagande genom en sådan retorik.

Som företagare lägger man ner väldigt många arbetstimmar varje vecka och har jour dygnet runt året runt. Man får riskera sin privata ekonomi och i slutet av månaden vet man aldrig om det blir några pengar över.

Ekonomiskt sett är det ofta inte någon glamour att tala om. Tjusningen ligger snarare i att man har en idé man gärna vill testa och få att fungera. Kanske anställa för att några fler ska få möjlighet att leva på orten.

För att vi ska bli 80 000 invånare i Skellefteå kommun så går det inte trampa vidare i samma hjulspår. Vi måste våga öppna oss för nya idéer och nya människor. Inte minst ur ett kvinnligt perspektiv.

Maria Sandström(C) ledamot i Skellefteå kommunfullmäktige

Läs mer om