Nya företagare säkrar jobben

En grov kalkyl pekar på att 15–25 procent av generationsskiftena får problem.

Not Found2014-02-25 04:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har Europas äldsta företagare och Västerbotten har den största andelen som vill sluta inom fem år.

Om vi inte kan ersätta dessa företagare riskerar kostnaden i termer av lägre tillväxt och färre jobb att bli hög.

Ett annat problem gäller själva växlingsprocessen. Med tanke på att en så stor andel av företagarna avser att trappa ned, och då denna process i många fall tar flera år, bör man ställa sig frågan hur riskvillighet, nyinvesteringar och nyanställningar utvecklas under tiden. Om många företagare väljer att ”play it safe” kommer detta att påverka tillväxten och konkurrenskraften i Sverige.

Sammantaget kan man säga att närmare 25 procent av landets företagare vill trappa ner på fem års sikt, i Västerbotten är den siffran 32 procent. Ytterligare 15 procent planerar att dra sig tillbaka om fem–tio år. Totalt är det alltså närmare fyra av tio företagare i landet som anser att ett generationsskifte/ägarbyte kan bli aktuellt på tio års sikt.

Här i Västerbotten innebär det att det finns omkring 4 500 företagare som inom fem år avser att avveckla sin verksamhet på grund av planerad generationsväxling. Siffran 4 500 företag innebär i sin tur att cirka 11 600 jobb i länet berörs.

En stor andel av dessa företag är enmansföretag, av typen konsultföretag, där det kan vara naturligt att företaget läggs ned i samband med att företagaren går i pension. För övriga företag vet vi att förhållandevis många generations- och ägarväxlingar inte lyckas speciellt bra. En enkel och grov, men tyvärr inte orealistisk, kalkyl pekar på att 15–25 procent av generationsskiftena misslyckas eller får betydande problem. I så fall kan 1 800 till 2 900 jobb vara i farozonen.

Att inte prioritera generationsväxling är att inte vilja ha tillväxt och utveckling av fler jobb. Inte minst gäller det att lyfta frågan tidigt. Att byta ägare är en lång process. Det gäller att skapa mötesplatser mellan gamla, nya och blivande företagare.

Å andra sidan kan man se generationsväxlingen som en möjlighet att få in nya företagare med nya idéer och därmed nya tillväxtmöjligheter. Grundförutsättningen för detta är dock bra förutsättningar för företagande.

Hur det kommer att gå för de små företagen kommer att avgöra hur det går för Västerbottens län. Just därför är åtgärder som minskar problemen vid ägarskiften och förbättrar företagarklimatet så viktiga.

Ge våra småföretag och småföretagare rätt förutsättningar så kan vi tillsammans skapa tillväxt, välfärd och många nya jobb.

Torbjörn Halvardssonregionchef Västerbotten Företagarna

Elisabeth Thand Ringqvistvd Företagarna

Läs mer om