En jämlik sjukvård är en självklarhet – kan tyckas.
Men när patienter drabbas för att de bor i Skellefteå måste jag som politiker protestera.
Inom sjukvården pågår ett ständigt förbättringsarbete, i många fall ett mycket bra sådant. Men alla platsneddragningar som är gjorda vid Skellefteå lasarett de senaste åren har gjort att sjukvården, tillgängligheten och kvalitén försämrats.
Det minskade antalet vårdplatser på medicin, geriatrik, kirurgi och ortopedi har kraftigt försämrat vården för befolkningen.
Tomma löften varje höst från den S-märkta landstingsmajoriteten om att åter öppna stängda vårdplatser har aldrig infriats. Därför har vi aldrig haft så få vårdplatser på Skellefteå lasarett som i dagsläget. Detta har också visat sig denna sommar i stora överbeläggningar.
Allt detta drabbar till syvende och sist de mest sköra patienterna.
Nedläggningen av öron-, näsa- och halsmottagningen i Skellefteå är ytterligare ett exempel på ett beslut där patientperspektivet förbisetts. Stora patientgrupper av barn och äldre har drabbas.
Det är brist på undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Därför är den största utmaningen landstinget står inför att rekrytera och behålla kompetent personal.
Vi liberaler vill satsa på utbildning, fortbildning och forskning. Att dessutom vara en god arbetsgivare är en viktig förutsättning för att säkerställa en god och tillgänglig hälso- och sjukvård i hela Västerbotten.
Att införa utbildningsstopp, som man gjort på många kliniker det senaste året, är inget framgångsrecept. Landstinget måste uppfattas som en attraktiv arbetsgivare för redan anställda, nyutbildade och seniorer.
Varför är det den duktiga vårdpersonalen, på olika nivåer, som får betala priset – och inte de som bär ansvaret?
Hjälpmedelslagret flyttade till Umeå under våren 2016. Detta beslut reserverade jag mig mot i nämnden för funktionshinder och rehabilitering.
Konsekvensen har blivit att patienter som är i behov av hjälpmedel får ligga kvar mycket längre på vårdavdelningarna i väntan på till exempel en rullstol, toalettstolsförhöjning eller syrgaskoncentratorer. Detta är helt oacceptabelt och dessutom en av orsakerna till de ständiga överbeläggningarna.
I vår liberala budget ville vi återskapa vårdplatser på Skellefteå lasarett och öppna öron-, näsa- och halsmottagningen. Men vi fick inget gehör för detta när budgeten klubbades igenom i landstingsfullmäktige.
Jag är stolt över det arbete som den kompetenta personalen utför på lasarettet – dygnet runt. Men jag är definitivt inte stolt över de försämringar som ett långvarigt socialdemokratiskt styre förorsakat sjukvården i Skellefteå.
Skellefteå lasarett ska inte avvecklas – utan utvecklas.
Carin Hasslow(L)
vice ordförande i nämnden för funktionshinder och habilitering
När patienter drabbas för att de bor i Skellefteå måste jag som politiker protestera.