I en replik i Norran (10/10 2018) skriver företrädare för Norra skogsägarna att man inte accepterar arbetssättet när vi nu ska göra en nationell inventering av nyckelbiotoper i svenska skogar.
Men frågan ligger inte i Skogsstyrelsens händer. Ni vänder blåslampan åt fel håll.
Det är helt riktigt att vårt regeringsuppdrag, med registrering av nyckelbiotoper, inte är direkt kopplat till en ersättning. Men här sker det ofta ett missförstånd.
Vår registrering är varken ett beslut eller en skyddsform. Att vi registrerar en nyckelbiotop utanför fjällnäraområdet är inte ett nej till avverkning från Skogsstyrelsens sida. Det är branschen själv som kopplat nyckelbiotoper till sin certifiering där man lovar att inte avverka från nyckelbiotoper.
Den certifieringen styr vi inte över. Vi sitter inte med i styrelsen, har inte och ska heller inte ha något inflytande där.
I det fallet riktar Norra skogsägarna blåslampan åt fel håll.
För att kunna skydda skog och nå miljömålet ”Levande skogar” behöver vi veta var skogarna med höga naturvärden finns.
Att vi på uppdrag av politikerna registrerar nyckelbiotoper innebär att vi ger skogsägaren ett kunskapsunderlag och en vägledning över var skogarna med höga naturvärden finns. För att kunna skydda skog och nå miljömålet ”Levande skogar” behöver vi veta var den skogen finns.
Det finns sedan möjlighet för skogsägare i stora delar av landet att ansöka om något som vi kallar för formellt skydd. Då kan man få en ersättning som motsvarar 125 procent av marknadsvärdet.
Men det finns undantag. Vi är medvetna om att detta inte gäller i fjällnära skog, där förutsättningarna är helt annorlunda. Här resulterar vår registrering i ett förbud, och det råder oklarheter kring ersättningsnivån. Just därför har vi påpekat att det behövs en översyn av regelverket och glädjande nog har regeringen sagt sig vara beredd att göra en sådan.
Flera domar i ersättningsfrågan kommer att hanteras under hösten. Där väntas alla aktörer få en vägledning i komplicerade ärenden.
Det finns, som vi skrev i vår debattartikel (Norran 3/10 2018), skogsbolag som deltar aktivt i registreringen på sina egna marker. Norra skogsägarna har, som ni själva skriver, valt en annan väg.
Kommunikationen och informationen till näring och enskilda skogsägare är viktig för oss. Därför känns det bra att Norra skogsägarna tycker den har förbättrats. Vi arbetar just nu för att förbättra hanteringen av de fall där skogsägare ifrågasätter resultatet av en inventering.
Vi har i dag en skogspolitik som sedan 1990-talet vilat på frihet under ansvar. Vi ska tillsammans se till att vi kan öka uttaget från svenska skogar för att kunna ställa om från ett fossilberoende till ett bioenergibaserat samhälle. I det samhället behöver vi skogsägarföreningar som inte bara nyttjar friheten utan också tar ansvar för att uttaget sker på ett hållbart sätt.
Staffan Norin, chef region Nord, Skogsstyrelsen
Johan Renström, chef distrikt Skellefteå, Skogsstyrelsen
Dags att inventera alla svenska nyckelbiotoperSkogsägarna ska inte betala