För tredje året i rad är det en så kallad löntagarjul. Med få uttagna semesterdagar får man en lång sammanhängande ledighet, som räcker nästan hela jullovet.
Det gäller dock inte alla. Såväl affärer och kollektivtrafik som sjukhus och äldreboenden är i gång oavsett om dagen är röd- eller svartmarkerad i almanackan. Enligt SCB jobbar cirka 40 procent av löntagarna på kvällar, nätter eller helger, vilket betyder att nästan två miljoner människor är i tjänst på tider när ”alla andra” är lediga.
Det är ingenting konstigt. Dementa behöver omvårdnad oavsett veckodag, en bruten arm kan inte hänga obehandlad tills efter nyårshelgen och butiker, kaféer och tåg tar aldrig semester. I dagens 24-7-samhälle förväntar vi oss service dygnet runt, året om.
Tyvärr finns det en arbetsplats som inte har hängt med i utvecklingen: barnomsorgen. Trots att antalet föräldrar som inte har nio- till femjobb ökar, erbjuder många kommuner inte barnomsorg som passar skiftarbetares arbetstider, så kallat nattis. Enligt Kommunal är det så illa att föräldrar tvingas tacka nej till heltidsjobb och i en LO-rapport från 2012 uppger var fjärde förälder att de inte kan arbeta heltid på grund av förskolans öppettider.
Det visar att det är dags att anpassa lagen till 2010-talets arbetsmarknad, vilket borde ha varit verklighet för länge sedan. Framför allt eftersom det bara behövs en mindre justering i lagtexten.
Dagens version, där det står att kommunerna ska sträva efter att erbjuda barnomsorg efter behov, behöver ändras till att kommunerna ska vara skyldiga att erbjuda barnomsorg när föräldrarna arbetar. Det kan tyckas hårt, men om inte akutmottagningar, äldreboenden och hemtjänst har rätt att slå igen under julhelgen, bör inte barnomsorgen ha det heller.
Susanne Nyström
ledarskribent, Liberala nyhetsbyrån