Modern kompetensutveckling kräver nya reformer

Replik. Företagen måste hänga med i förändringen. Väl fungerande kompetensutveckling kommer att bli viktigt både för att kunna behålla talanger och för att klara sin egen konkurrenskraft.

Not Found2016-09-28 16:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Maj-Inger Åhgrens (regionchef Unionen Västerbotten) debattartikel ”Det pratas för lite om rätt kompetens”, publicerad i Norran och på norran.se torsdagen den 15 september 2016.

Som Unionen skriver i Norran ( 15/9 2016) är det helt avgörande för näringslivet att arbeta med kompetensutveckling.

Den svenska arbetsmarknaden står inför en mängd strukturella utmaningar.

Utbildningsföretagens bok ”Miljonprogram för kunskap” visar exempelvis att digitaliseringen förändrar arbetsmarknaden där vissa jobb försvinner helt och andra förändras till sitt innehåll. Att ha ett och samma arbete under hela sitt yrkesliv kommer att bli allt mer ovanligt.

Företagen måste hänga med i förändringen. Väl fungerande kompetensutveckling kommer att bli viktigt både för att kunna behålla talanger och för att klara sin egen konkurrenskraft.

Men i dag är det svårt för både företag och individer att ta ansvar för utbildningen. Orsaken är att det är dyrt att köpa utbildning. Med en ansträngd statsbudget är det också osannolikt att staten ska finansiera kompetensinvesteringarna.

En modern utbildningspolitik måste därför hitta lösningar som stärker kompetensinvesteringarna på annat sätt.

I andra länder har företag bättre möjligheter att göra avskrivningar vid köp av utbildning. I Sverige är systemet det motsatta. Här kan man göra avskrivningar för köp av en industrimaskin, men företaget kan inte göra en avskrivning för att köpa en utbildning som lär den anställde att använda den.

Även privatpersoner möter större hinder i Sverige än i omvärlden. I USA finns exempelvis ”The American Opportunity Tax Credit” som möjliggör för enskilda att göra avdrag vid köp av utbildning.

Utbildningsföretagen vill därför att det ska bli lika lönsamt att investera i människor som det är att investera i maskiner. Med stärkta möjligheter till avskrivningar vid köp av utbildning skulle fler anställda få mer kompetensutveckling. Avdragsmöjligheter för privatpersoner skulle underlätta möjligheten till omställning mitt i arbetslivet.

Att öka kompetensinvesteringarna och göra dem smartare är nödvändigt för att arbetsmarknaden ska fungera, att integrationen ska bli framgångsrik och att företaget ska klara konkurrensen i ett alltmer digitaliserat och globaliserat samhälle.

Sammantaget skulle det stärka kompetensinvesteringarna för ett konkurrenskraftigt Sverige.

Jenny Moberg regionchef Almega Norr (Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, däribland utbildningsföretag) 18541234

Läs mer om