Ingen ska behöva bli sjuk av jobbet.
Men stress, hög arbetsbelastning och slimmade organisationer leder till att allt fler blir sjukskrivna. Nu är det hög tid att vi knäcker ohälsan.
Utvecklingen med skenande sjuktal är starkt oroande. Allt tuffare villkor i arbetslivet sätter tydliga spår i statistiken. Mellan 2010 och 2014 ökade antalet anmälda arbetssjukdomar på grund av den organisatoriska arbetsmiljön med 70 procent, visar siffror från Arbetsmiljöverket.
Våra medlemmar lever med den ökade pressen. De jobbar ofta i så kallade kontaktyrken, det gäller såväl beteendevetare och personalvetare som kuratorer i vården och skolan samt socialsekreterare. Överallt ökar kraven, men motsvaras sällan av de resurser som krävs.
Det handlar också om brist på jämställdhet, både i arbetslivet och hemma, vilket avspeglas i statistiken. I Västerbottens län hade kvinnorna 16,7 dagar med sjukpenning 2015, medan siffran var 14,3 för män.
Försäkringskassan har konstaterat en ny trend: allt fler högutbildade sjukskrivs. Bland socialsekreterare ökade sjukskrivningarna med 20 procent mellan 2012 och 2014, medan snittet för alla yrken stannade på tio.
Stressen och pressen på jobbet skruvas hela tiden upp. Det är framför allt den psykiska ohälsan som ökar. Vi i Akademikerförbundet SSR är övertygade om att utvecklingen går att vända och nu drar vi igång en kampanj över hela landet på temat ”Knäck ohälsan”.
Från den 31 mars i år gäller nya regler. Arbetsgivarna måste nu förebygga ohälsa på arbetsplatsen. Arbetet ska organiseras så att arbetsbelastningen inte blir för hög och kraven i arbetet ska stämma överens med resurserna. Det är absolut en bra början, men det behövs mer.
Här är några av våra förslag:
- Inför psykosociala skyddsronder: Ofta finns det rutiner för den fysiska arbetsmiljön, men den psykiska är lika viktig.
- Företagshälsovård för alla: Staten bör skjuta till medel så att alla arbetsgivare kan anslutas till en kvalitetssäkrad företagshälsovård.
- Det ska kosta att göra fel: En väl fungerande rehabilitering motverkar utslagning från arbetslivet. Inför sanktioner mot arbetsgivare som missköter rehabiliteringen.
Dessutom är det viktigt att satsa på friskfaktorerna. Forskningen visar att det bland annat handlar om medinflytande och självbestämmande, kontroll i arbetet och balans mellan arbetsinsats och belöning.
Priset för den ökande ohälsan är alldeles för högt, framför allt för alla som tvingas till långa sjukskrivningar.
Vi fackligt aktiva i Västerbottens län är beredda att bidra med vår del. Härmed uppmanar vi länets alla arbetsgivare att vara med och vända utvecklingen. Knäck ohälsan.
Maj-Lis Markström
regionordförande Akademikerförbundet SSR Västerbotten
Anne-Lie Bygdén
förbundsstyrelsen Akademikerförbundet SSR
Priset för den ökande ohälsan är alldeles för högt, framför allt för alla som tvingas till långa sjukskrivningar.