I en rapport från Trafikverket som publicerades inför regeringens kommande infrastrukturproposition är ett av scenarierna att tre av tio bilar ska bort från gatorna i de tre storstäderna, och att biltrafiken i hela landet ska minska med 10–20 procent. Liknande tankegångar har hörts från Boverket.
Verkligheten ser dock annorlunda ut. Minskad bilism är i praktiken ett utopiskt mål. Nio av tio resor går på vägar och åtta av tio med bil. 2015 blev ett rekordår för nybilsförsäljningen med 345 000 sålda bilar. Bilen är grunden för mobiliteten i vårt land.
Tydligt är också att kvinnorna ökar sin andel av det totala bilägandet. Sedan mitten av 1980-talet har antalet bilar som ägs av kvinnor ökat med 86 procent, men bara med 21 procent bland männen. Detta får ses som ett stort framsteg för jämställdheten.
Dessutom ökar antalet körkort. Den stora nyillströmningen av människor till Sverige kommer med största sannolikhet att skynda på den utvecklingen.
Sverige är ett glesbefolkat land. Alla trafikslag behövs, men det går inte att komma ifrån att bilen är det dominerande transportmedlet. På landsbygden är detta kanske mest påtagligt, men även i städerna har bilen en given plats. Välfärden, näringslivet och annan typ av service som människor i en stad behöver är beroende av biltrafiken.
Det som ofta brukar anföras som argument för att begränsa bilismen är miljöskäl. En del debattörer och beslutsfattare har en gammaldags bild av bilar. Redan i dag finns helt utsläppsfria fordon och det är bara en tidsfråga innan de allra flesta är det. Stimulera denna utveckling och bekämpa utsläppen i stället för att bekämpa bilarna.
Det råder ingen som helst tvekan om att intresset för att köra och äga bil ökar. Nu väljer även kvinnor att i allt större utsträckning använda sig av bilen och många nya svenskar kommer säkert att vilja göra detsamma under den närmaste framtiden.
Att i det läget planera för minskad bilism vore ett historiskt misstag. Framtida planering ska i stället fokusera på smarta trafiklösningar. Självkörande bilar, fler parkeringshus under jord, varutransporter nattetid och effektivare vägbyggen är viktiga inslag i detta.
Inriktningen för regeringens infrastrukturproposition måste vara att öka människors mobilitet och inte att bekämpa den.
Anders Ydstedt