Primärvårdens andel av kostnaderna för sjukvården i Västerbotten har minskat med 13 procent mellan 2002 och 2012.
Då det gäller kostnaderna per invånare är det bara fem av 21 län som satsar mindre på primärvården än Västerbotten. 40 procent av läkartjänsterna på hälsocentralerna är vakanta. Så ser fakta ut när det gäller landstingsmajoritetens – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – satsning på primärvården.
Den allmänna bild som ofta lyfts fram är att de tio senaste årens strukturförändring i vården har inneburit att ansvar, uppgifter och resurser förts över från den specialiserade sjukhusvården till primärvården. Våra landstingspolitiker framhåller gärna att det sker en satsning på primärvården.
Sant är att fler arbetsuppgifter förts över, och att hälsocentralerna förväntas ta ett allt större ansvar för framförallt vården av äldre, ofta med flera sjukdomar, och för vården av psykisk ohälsa, både när det gäller unga och vuxna. Senaste exemplet är att barn- och ungdomspsykiatrin i länet infört remisskrav till sina mottagningar på grund av resursbrist. I stället förväntas hälsocentralerna ta ett större ansvar.
Däremot har inte resurser följt med. I politikernas värld förefaller det inte finnas någon resursbrist inom primärvården. Men förutom alla läkare som saknas är antalet sjuksköterskor mycket lågt jämfört med övriga Sverige.
Myndigheten för vårdanalys har nyligen i en rapport belyst vården av personer med kroniska sjukdomar och vilka utmaningar det innebär. Primärvården spelar här en central roll genom att försöka förebygga att patienterna blir sämre för att undvika sjukhusvård. Uppföljningen efter sjukhusvård och samarbete med kommunernas hemsjukvård är lika viktigt. Men till det behövs resurser som inte finns i dag.
Landstingsmajoritetens svar är att ”vi tillför primärvården tio miljoner kronor per år”. Samtidigt förväntas primärvården fortsätta göra allt mer. Det räcker inte. Läkarbristen påverkas inte av detta och utslaget på varje hälsocentral räcker pengarna inte till en enda ny tjänst.
Det är nödvändigt att rekryteringen av läkare till hälsocentralerna måste bli en angelägenhet även för sjukhusvården i länet. En väl utvecklad primärvård, med bra bemanning, underlättar även vården för sjukhusklinikerna.
Mats Gustavsson
familjeläkare, Skelleftehamns hälsocentral