I år firar Hjärt-Lungfonden 110 år. När verksamheten startade 1904 handlade det om att bekämpa tuberkulos. I dag fokuserar Hjärt-Lungfonden på att fler ska överleva allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och kol (kroniskt obstruktiv lungsjukdom).
Forskningen är utan tvekan nyckeln för att nå det målet. Utan forskning – ingen ny kunskap om varför vissa drabbas och andra inte, inga nya metoder som hjälper läkarna att ställa tidig diagnos och inga nya behandlingsmetoder.
Det senaste seklets forskning har lett till omvälvande resultat. EKG, hjärt-lungmaskinen och bypassoperationen är några exempel på framsteg som räddat tusentals liv. De senaste 30 åren har hjärtforskningen bidragit till att skjuta upp eller förhindra fler än 150 000 dödsfall i Sverige. Det motsvarar 4 200 räddade liv enbart i Västerbotten.
Samtidigt återstår mycket arbete. Bara stroke drabbar 30 000 svenskar per år. Hälften av dem som drabbas avlider eller får svåra funktionsnedsättningar. Hjärtinfarkt är den enskilt vanligaste dödsorsaken i Sverige och kommer att drabba fler än 800 västerbottningar i år.
Mer forskning behövs för att utveckla behandlingsmetoderna och stärka det förebyggande arbetet. En ny satsning med svindlande potential är Scapis (Swedish Cardiopulmonary Bioimage Study). Arbetet leds av en nationell forskargrupp och drivs av Hjärt-Lungfonden i samarbete med universitetssjukhusen i Sverige.
Scapis kommer att fungera som en nationell resurs och kunskapsbank som ger nya möjligheter att hitta markörer som visar vem som löper stor risk att drabbas av sjukdomar i hjärta, kärl eller lunga. Genom studien vill forskarna också ta reda på hur vården ska kunna individanpassa behandlingar.
För att bygga upp kunskapsbanken ska 30 000 personer över hela landet genomgå omfattande hälsoundersökningar och bidra med viktig information för forskningen.
Det krävs insatser från många håll för att forskarna ska kunna fullfölja sitt livsviktiga arbete. Ju mer pengar vi lyckas samla in, desto snabbare kan forskningsprojektet utökas.
Med Scapis tar vi ett viktigt steg mot framtidens vård inom hjärta, kärl och lunga. Tack vare gemensamma ansträngningar kan vi se till att fler människor i hela Sverige får leva och behålla hälsan längre.
Staffan Josephsonprofessor, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden
Göran Bergströmprofessor, ordförande i den nationella styrgruppen för Scapis och forskningsledare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg
Gunnar Engströmprofessor, forskningsledare för Scapis vid Skånes universitetssjukhus i Malmö