Med rätt att observera

Krönika. Vi var 15 internationella valobservatörer som besökte 91 vallokaler i regionerna Cotabato, Maguindanao, Bohol, Dinagat Islands och Santiago i Isabela. Valet var allmänt ordnat och fredligt – trots allt.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-06-02 05:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I början av maj fick jag, tillsammans med min partikamrat Leif Pettersson från Boden, åka som valobservatör till Filippinerna för The Compact for Peaceful and Democratic Elections – International Observers Mission (Compact-IOM).

Vi placerades i regioner som betecknas som ”hot spots” (oroliga områden). Vi stationerades i Cotobato City i södra Filippinerna, på ön Mindanao, som är muslimsk.

Under många år verkade här en gerilla med mål att göra Mindanao fritt från filippinsk överhöghet. Situationen har dock lugnat ner sig och gerillan har en fredsuppgörelse med regeringen i Manilla.

Vi var 15 internationella valobservatörer som besökte 91 vallokaler i regionerna Cotabato, Maguindanao, Bohol, Dinagat Islands och Santiago i Isabela. Valet var allmänt ordnat och fredligt – trots allt.

Arnold Tarrobago har organiserat valobservationsuppdrag sedan 2004. Han berättade att det är värdefullt att ha oss där eftersom vår närvaro förhindrar förekomsten av våld och bedrägerier.

Men ibland kunde vi se andra än väljarna själva slutföra röstningen åt väljare som inte ens stod vid sidan om, för att sedan få igen röstsedeln och lämna in den till den elektriska rösträkningsmaskinen. Den största bristen vi uppmärksammade var avsaknaden av kontroll över vallokalen som vi ansåg gällde hälften av de distrikt som vi besökte.

Under valdagen miste tio personer livet i anslutning till valet. Cirka 64 miljoner filippiner är röstberättigade. 81 procent deltog i valet vilket bevisar det filippinska folkets engagemang för demokratin.

Det skrämmande med val i Filippinerna är att ett hundratal uppdragskandidater blir mördade under valrörelsen. Ett av de värsta exemplen inträffade just i den provins vi befann oss i.

Strax inför valet 2010 sköts 56 personer ihjäl med maskingevär. Kroppar, bilar, allt skyfflades ner i en förberedd grop som sedan schaktades över. Att de hittades berodde på att en av dem talade i mobiltelefonen just i dödsögonblicket vilket gjorde att mobilen kunde spåras.

Makt är alltid det bakomliggande motivet. Sittande borgmästare, eller guvernör, vill inte förlora sin plats. Ingen har fällts för morden.

Rodrigo Duterte blev Filippinernas president och vill uppmana kongressen att återinföra dödstraffet, som avskaffades för tio år sedan, och ge landets säkerhetsstyrkor rätt att döda.

Vårt systerparti Akbayan är en kraft som bekämpar korruption i demokratins tjänst. Vi fick möjligheten att träffa och fira ”vår” kandidat till senaten efter valdagen den 9 maj. Riza Hontiveros Barraquel som blev vald efter sju långa år av väntan är nu uppburen av mer än femton miljoner filippinare som tycker att det är dags att öppna parlamentets övre kammare för vanliga människor.

Veronica Lindholm

socialdemokratisk riksdagsledamot från Kusmark, ledamot i konstitutionsutskottet

Det skrämmande med val i Filippinerna är att ett hundratal uppdragskandidater blir mördade under valrörelsen.

Läs mer om