Matfusket måste tyglas

Att köpa svenskproducerade varor ger bra och säker mat på borden, med god miljöprestanda, samtidigt som det ger arbetstillfällen bland de så viktiga landsbygdsföretagen.

Foto: Miljöavdelningen/Örnsköldsvik

Not Found2014-05-23 11:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan uppmärksammade flera tidningar det utbredda fusket med mat och hur brottssyndikat nästan ostört kan märka om matvaror utan några nämnvärda risker. Det är en dyster läsning som visar att det matfusk som nu uppdagats, med förra årets hästköttskandal i minnet, inte på något sätt är ett övergående problem.

Sverigedemokraterna har på bred front lyft denna fråga i riksdagen men det är tveksamt om regeringen tar den på tillräckligt stort allvar. I artiklar kan vi läsa om att det fuskas med varornas vikt, om att icke-ekologiska varor märks som ekologiska, om att viktiga ingredienser ersätts med andra och billigare och om att köttråvaran kan utgöras av en helt annan art än vad som står på förpackningen. Inga direkta nyheter för dem som arbetar med dessa frågor, men väl så viktiga att skapa kunskap kring hos allmänheten.

Det omfattande matfusket kan fortgå därför att kontrollerna är nästintill obefintliga och att sanktionsmöjligheterna och straffen är låga. För att möta denna situation har Sverigedemokraterna identifierat tre viktiga åtgärder som ska samverka i kampen mot matfusket; obligatorisk ursprungsmärkning av samtliga animaliska produkter, utökade kontroller samt utökade sanktionsmöjligheter och strängare straff. Dessa förslag förde vi fram i riksdagen i april och vi kommer att fortsätta driva frågan tills matfusket är tyglat.

Att Sverigedemokraterna värnar det svenska jordbruket ska förhoppningsvis inte vara någon nyhet vid det här laget. Vi menar också att svenskt jordbruket och hög livsmedelssäkerhet i mångt och mycket är synonymt med varandra. Därför vill vi dels uppmuntra människor att använda sin konsumentmakt genom att köpa svenskt, men också se till att garantera konsumenterna att det som står på en förpackning också är var förpackningen innehåller.

Vi vill också ge konsumenterna makten att kunna välja bort kött från länder där djuromsorgen är dålig eller som struntar i EU:s förbud mot antibiotikaanvändning i förebyggande syfte. Här står Sverige i en klass för sig – men tyvärr på bekostnad av att billigt importkött flödar över gränserna.

På sikt vill vi förbjuda import av kött från länder där djuromsorgen inte uppnår en acceptabel nivå och där produktionsmetoderna riskerar människors hälsa genom uppkomsten av multiresistenta bakterier.

Att köpa svenskproducerade varor ger bra och säker mat på borden, med god miljöprestanda, samtidigt som det ger arbetstillfällen bland de så viktiga landsbygdsföretagen. Regeringens EU-vänliga lägsta pris-politik börjar nu få de konsekvenser man kunnat ana.

Förutom vårt förslag om obligatorisk ursprungsmärkning tillskjuter vi medel till livsmedelsverket för utökade kontroller. Ända sedan hästköttsskandalen eskalerade har vi arbetat intensivt med frågan, och det är bekymrande att regeringen inte agerat hårdare och mer distinkt.

Av de matskandaler som avslöjats är det ytterst få som lett till åtal och fällande domar. Så gott som alla förundersökningar om brott mot livsmedelslagen läggs ned av polis och åklagare, ofta med hänvisning till att straffsatserna är för låga.

I dag finns endast bötesstraff för brott mot livsmedelslagen. Sanktionsmöjligheterna mot dem som fuskar måste öka eftersom straffvärdena inte är tillräckliga för att avskräcka. Så kan konsumenternas trygghet öka samtidigt som konkurrenssituationen förbättras.

Josef Fransson(SD)

riksdagsledamot Malmö kommun och kandidat till Europaparlamentet

Läs mer om