Ännu en skandal kopplad till det utbredda matfusket har avslöjats.
Den här gången handlar det om ett gotländskt livsmedelsföretag som misstänks ha fuskat med märkningen av kött som sedan sålts vidare till butiker, restauranger och skolor. 23 ton utländskt kött såldes i slutet av förra året felaktigt märkt som svenskt. Under samma period såldes nio ton som kravmärkt, trots att det inte var ekologiskt.
För inte så länge sedan handlade matfusket om färdiglagad lasagne som innehöll hästkött i stället för nötkött. Samtidigt avslöjades att det stora svenska möbelföretaget sålde köttbullar som inte innehöll vad som utlovades i innehållsförteckningen. Man tar sig för pannan.
Uppenbarligen fungerar inte lagstiftningen. Det är också anledningen till att vi i Europaparlamentet, där jag är den liberala gruppens förhandlare, nu gör en översyn av den tio år gamla EU-lagstiftningen om kontroll av livsmedel.
Kravet från den liberala gruppen är bland annat att de böter som utdöms ska uppgå till dubbla den förväntade vinsten med matfusket. Vi tror att detta är det enda sättet att avskräcka från brott, som tyvärr börjar bli allt vanligare.
Jordbruksminister Sven-Erik Bucht (S) har i media gett sken av att problemet bekymrar honom, men sanningen är att det är just EU:s ministerråd, där bland andra han själv sitter, som motsätter sig förslaget. Det är ett svek mot konsumenterna och ministern borde förklara vad han och Sverige gjort för att påverka sina ministerkolleger.
Bucht har också efter att först ha tyckt att ”det är en komplex fråga” ändrat sig och öppnar nu för en skärpning av straffet. Det är naturligtvis bra att straffet skärps, men problemet är inte att det finns individer som fuskar utan att hela matfuskindustrin är väldigt lönsam.
Det är därför kriminella ligor nuförtiden ägnar sig åt mat i stället för knark. Vinsten är enorm och risken att bli upptäckt liten. Enda sättet att komma åt det är att minska lönsamheten i matfuskbranschen.
Samtidigt som vi minskar lönsamheten i matfuskbranschen måste vi ha mer och fler oberoende kontroller av maten. Liberalerna har länge efterlyst ett matens FBI i Europa, som skulle innebära att ländernas inspektörer utsätts för oanmälda stickprovskontroller från EU.
De hade inneburit att vi inte behöver uppfinna hjulet på nytt, tvärtom. Redan i dag finns FVO – EU:s mat- och veterinärkontor – med uppgift att kontrollera EU:s medlemsländer. De har dock inte de resurser som krävs för att verkligen lyckas komma åt fuskarna.
Som konsumenter har vi rätt att förvänta oss att maten vi äter inte är farlig och att den innehåller det som innehållsförteckningen lovar. Det hjälper inte att skrika efter mer märkning, som många gör, utan det är framförallt ett fungerande kontrollsystem som är nyckeln till att lyckas bekämpa matfusket.
Jasenko Selimovic(L)
Europaparlamentariker