Marknadshyror löser inte några problem

Debatt. På samma sätt som på arbetsmarknaden förhandlar en organisation av hyresgäster hyrorna kollektivt. Denna rätt att sluta sig samman ifrågasätts. Olika aktörer vill i stället att förhandlingarna sker direkt mellan hyresgäst och hyresvärd (= marknadshyra) – det känns inte som en avundsvärd situation för hyresgästen.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2017-01-09 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ett nytt år och vi på Hyresgästföreningen hoppas på ett bra sådant där våra hem står i centrum för de politiska diskussionerna och besluten.

Det är i våra hem som vi har vår livsbas. Att alla har ett hem är avgörande för både välfärd och samhällets utveckling. När människor mår bra i sina hem mår samhället också bra.

Att det råder stor bostadsbrist i Sverige har knappast kunnat undgå någon. Det krävs kraftfulla politiska beslut för att komma tillrätta med dagens situation.

Människor kan inte flytta till lediga jobb. Kostnaderna för nyproduktion stiger och hyran i en nyproducerad trerumslägenhet ligger ofta på cirka 10 000 kronor/månaden.

Vi hoppas att det finns politisk insikt och vilja så att den nuvarande kostnadsutvecklingen kan stoppas. Hushållen måste kunna konsumera annat än boende. Det är viktigt för tillväxten i företag utanför bostadssektorn, men också för att ungdomar ska kunna flytta hemifrån.

Hyresgästföreningen ser det investeringsstöd som regeringen beslutat införa som ett steg i rätt riktning. Stödet kan utgå under förutsättning att hyran inte överstiger 1 300 kronor/kvm och år för en trerumslägenhet (= cirka 8 300 kronor/månaden).

Tyvärr får vi signaler om att många bostadsföretag ser investeringsstödet som ett hot mot dagens höga hyresnivåer och deras avkastning. Här kan kommunpolitikerna, med en tydlig politisk styrning av de allmännyttiga kommunala bostadsbolagen, se till att de statliga medlen nyttjas och att det byggs hyresrätter med rimligare hyror.

Det finns aktörer som kritiserar det svenska bruksvärdessystemet med förhandlade hyror.

På samma sätt som gäller på arbetsmarknaden förhandlar en organisation av hyresgäster hyrorna kollektivt. Denna rätt att sluta sig samman ifrågasätts. Olika aktörer vill i stället att förhandlingarna sker direkt mellan hyresgäst och hyresvärd (= marknadshyra) – det känns inte som en avundsvärd situation för hyresgästen.

Marknadshyror har införts på en del av bostadsmarknaden (= de nya reglerna för andrahandsuthyrning i ägda lägenheter). I Stockholm får man nu betala cirka 10 000 kronor för en enrumslägenhet med ett andrahandskontrakt. Hyresgästen har inte besittningsskydd utan får vara beredd att flytta med kort varsel.

Vi hoppas att de politiska partier som i dag är beredda att införa marknadshyror vid nyproduktion ändrar sig. En hyra på cirka 10 000 kronor/månaden för tre rum och kök borde anses ge tillräcklig lönsamhet.

Vi hoppas i stället få se ett ökat intresse för hushållens boendekostnader och deras konsumtionsutrymme. Det är viktigt för tillväxten i landets företag.

Vi tror och hoppas att politikerna ska inse att marknadshyror helt enkelt inte är rätt väg att gå eftersom de varken leder till tillväxt eller ett bra samhälle.

Vi hoppas i stället att vi under 2017, tillsammans, ska kunna verka för allas rätt till ett bra hem till en rimlig kostnad.

Lillemor Göranson

ordförande Hyresgästföreningen Region Norrland

Henry Magnusson

regionchef Hyresgästföreningen Norrland

Det krävs kraftfulla politiska beslut för att komma tillrätta med dagens situation.

Läs mer om