Nyligen hölls en kunskapsdag i Skellefteå anordnad av Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Västerbotten.
Temat var ”Lättare hjärnskada behöver inte vara lätt”.
Livet kan förändras snabbt när det som inte får hända sker. Dagen handlade om förvärvade hjärnskador som fallolyckor, slag och skador under lek, i skolan och i samband med idrott.
Mellan 20 000 och 35 000 fall av förvärvade hjärnskador sker varje år i Sverige. De flesta får sin skada före 25 års ålder, eller efter 65.
Upplevelsen av vården i samband med en förvärvad hjärnskada uttrycks ofta i termer av att man kommer in i den specialiserade sjukvården ”på röda mattan”, men att man sedan när man skrivs ut upplever att rehabiliteringen blir mycket sämre.
Det finns stora skillnader i vårdkvalitet och rehabiliteringen mellan olika delar av landet. Men bostadsort ska inte få styra om man är tillförsäkrad en god vård eller inte.
Bostadsort ska inte få styra om man är tillförsäkrad en god vård eller inte.
När det gäller förvärvade hjärnskador är det förebyggande arbetet viktigt. I Skellefteå arbetar man aktivt med att göra ett ”Skellefteå för alla”. Man vill skapa ökad tillgänglighet, höja kunskapsnivån, skapa bättre utbildningar och ordna fler arbetstillfällen till personer med funktionsnedsättningar.
Okunskapen kring funktionsnedsättningar är stor. Det är något som personer med förvärvad hjärnskada ofta möter. Många gånger kan okunskap vara en av anledningarna till att det är svårt att få ett jobb om man har en förvärvad hjärnskada.
I en enkätundersökning gjord av Hjärnkraft och Personskadeförbundet RTP visade det sig att över 51 procent av de som svarande inte kände sig delaktiga i samhället.
Hur många tänker på de konsekvenser som en hjärnskakning kan ge?
För barn och unga är skador på hjärnan en av de vanligaste orsakerna till akutvård. Trots att hjärnskakning är så vanligt förekommande saknas nationella rekommendationer för hur dessa skador ska följas upp. Primärvården, skolpersonal och elevhälsa måste få mer kompetens kring förvärvade hjärnskador, dess följder och hur de ska följas upp.
Hjärnskakningar måste tas på största allvar.
Många av de personer som får en förvärvad hjärnskada drabbas hårt av den nedrustning som gjorts inom den personliga assistansen. Rätten till personlig assistans måste återupprättas och funktionsrättskonventionen bör stå på tur att implementeras i svensk lag.
Vården kring förvärvade hjärnskador kan sammanfattas med Hjärnkrafts vision om att ”ett liv som räddas ska också levas”.
Maria Lundqvist-Brömster, tidigare riksdagsledamot för Liberalerna