Replik på Staffan Landströms (Naturskyddsföreningen i Västerbottens län) och Barbro Viklunds (Skellefteå Naturskyddsförening) replik ” Skogen ska brukas, men hållbart”, publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 16 maj 2016.
Svenska Naturskyddsföreningens (SNF) regionala företrädare, Staffan Landström och Barbro Viklund, framhåller i en replik i Norran (”Skogen ska brukas, men hållbart”, 16/5 2016) att de inte vill stoppa markägare från att bruka skogen, och att de inte vill ändra i grundlagen vad gäller äganderätten.
Det låter mycket bra, men det är inte utan att man kliar sig i huvudet när organisationen samtidigt agerar och kommunicerar i motsatt riktning.
SNF målar inte sällan felaktigt upp tillståndet i skogen som katastrofalt, som för att bädda för ytterligare inskränkningar i markägarens möjlighet att bruka sin skog. I SNF:s skogspolicy finns också mycket riktigt att läsa ”Ändringar av grundlagen gällande äganderätt och ersättningsregler ska göras …”.
Föreningen vill också att miljöorganisationer ska få möjlighet att agera rättsligt och föra talan vid beslut om avverkningar. Den som har en någorlunda uppfattning om tidsåtgången för juridiska processer kan räkna ut att det med SNF:s idéer kommer att bli omöjligt att bedriva skogsbruk i framtiden.
SNF anser vidare att en femtedel av den produktiva skogsmarken i Sverige ska skyddas. Det skulle kosta skattebetalarna cirka 300 miljarder kronor som en engångssumma – för att inte tala om förlusten av arbetstillfällen och förädlingsvärden.
Vi har redan en stor andel skyddad skog, och skribenternas uppgift om att nästan all skogsmark brukas stämmer inte. Inräknat frivilliga avsättningar, hänsynsytor och lågproduktiva skogar är nästan en tredjedel av skogsmarken undantagen från skogsbruk.
Av skogstillväxten sparas 30 procent varje år så att det finns gott om råvara till kommande generationer och den stora klimatutmaningen. Antalet arter ökar i skogen, precis tvärtom vad en del gärna hävdar.
För hundra år sedan var södra och mellersta delen av Sverige nästan helt avskogad, och även norrut hade skogen överutnyttjats på många platser. Sedan Sveriges skogsbönder fick ansvaret för skötseln har skogen växt sig större än någonsin. Vi har mer död ved och grova lövträd än vi haft någon gång de senaste hundra åren.
Ändå menar SNF att mer styrning och mindre frihet ska gynna miljö och klimat.
Varken det, eller de regionala SNF-företrädarnas påstående om att inte vilja stoppa markägaren från att bruka sin skog är trovärdigt.
Arne Lindström
ordförande LRF Västerbotten
Mats Granath
regionchef LRF Västerbotten