Löneutvecklingen fortsatt blygsam i Skellefteås skolor

Debatt. Kommunen måste sträva efter att öka lönespridningen. Variationen i inkomst mellan en nyutexaminerad och en erfaren lärare, med flera år i yrket, är nästintill obefintlig. Att årligen ge fasta kronpåslag, i värsta fall samma summa till varje lärare, är förödande för löneutvecklingen.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-09-14 05:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lärarlönerna i Skellefteå är fortfarande bland de sämsta i landet.

Jämfört med övriga Sverige ligger Skellefteå ännu sämre till i år.

Det visar den sammanställning av statistik kring kommunens skolverksamhet som Lärarnas Riksförbund presenterade på ”Skolans dag” i går.

För den enskilde eleven är skolan ett enda stort lotteri. Sverige har 290 olika kommunala huvudmän som har olika ambitioner, förutsättningar och kompetens att lyckas med skolan.

I vilken kommun en elev är folkbokförd, och i vilken skola den går, har fått allt större betydelse för resultatet.

I går presenterade Lärarnas Riksförbund en undersökning där LR utifrån den tillgängliga statistiken tagit reda på hur Skellefteå kommun ligger till i jämförelse med andra kommuner vad gäller löneläget bland lärarna i skolan.

Skellefteå har höga ambitioner med sin skola. Men att ha en väl fungerande skola, samtidigt som man måste möta den stundande lärarbristen, försöka behålla de skickliga lärare som finns och samtidigt attrahera lärare, är ett omöjligt uppdrag om man inte satsar på lärarna och eleverna.

Det gör inte kommunen i tillräckligt stor utsträckning.

Vi hoppas att resultatet av denna sammanställning bidrar till konkreta åtgärder från Skellefteå kommun.

Lärarnas Riksförbund kan för Skellefteås del konstatera följande:

- Både medellönen och löneutvecklingen är dålig i Skellefteå – bland de sämsta i hela landet. Den undermåliga lönespridningen ger Skellefteå en alarmerande 246:e plats i rankningen av landets 290 kommuner.

- Totalt hamnar Skellefteå på plats 237 när samtliga lönerankningar vägs samman. I och med detta har kommunen rasat i löneligan med tio placeringar jämfört med föregående år.

Lärarnas Riksförbund i Skellefteå anser att:

- Kommunen måste sträva efter att öka lönespridningen. Variationen i inkomst mellan en nyutexaminerad och en erfaren lärare, med flera år i yrket, är nästintill obefintlig. Att årligen ge fasta kronpåslag, i värsta fall samma summa till varje lärare, är förödande för löneutvecklingen. Påslagen bör därför ges i procent för att öka lönespännvidden.

- Löneläget i Skellefteå måste bli mer konkurrenskraftigt för att kompetensförsörjningen av behöriga lärare ska kunna säkras inför framtiden.

- Staten måste ta ett ökat ansvar för finansiering av skolan för att minska de stora skillnader som finns i dagens skolsystem.

Det är dags för handling.

Anette Holmgren

kommunombud Lärarnas Riksförbund, Skellefteå kommunförening

Maria Berglund

biträdande kommunombud Lärarnas Riksförbund, Skellefteå kommunförening

Åsa Olsson

huvudskyddsombud Lärarnas Riksförbund, Skellefteå kommunförening

I vilken kommun en elev är folkbokförd har fått allt större betydelse för resultatet.

Läs mer om