Lokalproducerat för alla

Not Found2014-04-01 06:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valåret med stort V är här – och med det allt valfläsk.

Men var har årets valfläsk egentligen producerats? Har det producerats långt borta är det kanske svårt att vara helt klar över valfläskets ursprung.

Vad är det som driver just ditt valfläsk framåt? Är det ett brinnande intresse för samhället och landet, eller är det ett pengaintresse och ett intresse för att det stora ska växa sig större och det lilla, nära sammanhanget ska rätta in sig i ledet?

Ledet man i så fall ska rätta in sig i består av djurskyddsregler av ett helt annat slag än de Svenska och pengaintressen av ett helt annat slag än våra lokala. Detta led består även av helt nya grödor som hotar att ta över allt annat med sin exceptionella genuppsättning och ett mer kortsiktigt tänk om jordens kretslopp och vår biologiska mångfald än vi är vana vid.

För vad det är värt vill vi klargöra att vårt valfläsk är lokalproducerat. Det har en glad knorr på svansen och det rotar djupt med trynet i myllan.

Det är klart vi känner glädje över att grisblodet, för det ska ju bli blodpudding och blodkorv, inte hällas ut i avloppet.

Vi vill att den lokala maten ska finnas till för alla, inte bara de som har råd att betala dyrt. Vi tycker att riktig mat, lagad från grunden borde vara en rättighet om man spenderar dagarna på förskolan, skolan eller med hemtjänst alternativt äldreboendepersonal.

I dag kostar den svenskproducerade maten mer att framställa, men den kostar inte mer än den utländska maten i inköp. När konsumenterna står vid kyldisken och ska välja dyrt svenskt kött eller billigt utländskt kan det vara svårt att se mervärdet för alla extraprisskyltar. Den svenska märkningen kan ju även bli så försvinnande liten.

Dessutom hoppas vi kunna öka gårdsförsäljningen i Västerbotten. Vi tror nämligen att det finns många som längtar efter att handla bättre mat även om den kostar mer. Restauranger och hotell längtar efter att sälja det överskott som producerats i smyg hemma på täppan, skrämda av hygienregler, inspektörer och kontrollanter.

Varför ska småskaligt jordbruk kontrolleras hårdare än miljöförstörande stora industrier? Det är för oss en gåta.

Vi tror att detta är en framtidsfråga för den viktiga besöksnäringen, en framtidsbransch för Västerbotten. Därför kommer vi inte tappa greppet om marmeladburken, ostbiten och det hembakade frökexet. Framtiden kan rymmas i en potatis, i ett ägg eller i ett smultron, men bara om vi låter det leva vidare.

Helena Moen (C)Ordförande i Burträskavdelningen Sylvia Samuelsson (C)Kretsordförande Åsele Jarl Folkesson (C)Vice kretsordförande Storuman Åsa Nyberg (C)Vice ordförande Nordmaling

Läs mer om