LKAB gör mer än rätt för sig

Replik. Det är förståeligt att det finns en oro inför en så stor förändring som samhällsomvandlingarna i Malmfälten innebär. Men ingen gynnas av att man försöker måla upp ett skräckscenario och ge bilden av att alla ska drabbas av värsta tänkbara utfall – för så kommer det inte att bli.

Not Found2016-11-10 19:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Henry Magnussons (regionchef Hyresgästföreningen Norrland) och Lillemor Göranssons (ordförande Hyresgästföreningen Norrland) debattartikel ” LKAB, det här är helt enkelt inte rätt”, publicerad på norran.se tisdagen den 1 november 2016.

Hyresgästföreningen har i ett antal debattartiklar försökt beskriva ett LKAB som inte gör rätt för sig.

Detta trots att LKAB efter många år av god dialog har tagit hänsyn till föreningens egna förslag. Exempelvis har vi infört förtur till både nya och befintliga bostäder för de som måste flytta, och infört en utökad hyrestrappning för de som väljer att flytta till nybyggda bostäder.

För att säkra behovet av bostäder och behålla ett blandat bestånd väljer LKAB även att flytta ett relativt stort bestånd av äldre hus från Malmberget. Den flytt som just nu pågår av kulturhistoriskt värdefulla hus i Malmberget ger 90 lägenheter med befintliga hyresnivåer. I Kiruna flyttar vi flera hus under nästa år.

Vi kommer också att bygga nytt och de som väljer att flytta dit får en väl tilltagen trappning av hyran upp till ny nivå. Första året bor man faktiskt i den nya lägenheten med samma hyra som i den gamla. Vi strävar även efter att det byggs nytt med olika standardnivåer för att få en spridning i utbudet som ska passa så många som möjligt.

LKAB har hittills flyttat över 500 hushåll i Malmfälten genom att jobba med förturer, och vi har kunnat ge hyresgäster valmöjligheter. Vi anvisar ingen endast ett nytt boendealternativ utan de flesta har fått flera alternativ att välja mellan och alla har möjlighet att tacka nej utan att tappa sin förtur.

Många vill ändra sitt boende och har också fått möjlighet att göra det. Äldre har till exempel kunnat få nytt boende på bottenvåning i stället för det gamla som haft trappor. Man har möjlighet att önska ett annat boende som passar framöver och vi försöker så långt som möjligt matcha de önskemålen.

Det är förståeligt att det finns en oro och funderingar inför en så stor förändring som samhällsomvandlingarna i Malmfälten innebär. Men ingen gynnas av att man försöker måla upp ett skräckscenario och ge bilden av att alla ska drabbas av värsta tänkbara utfall – för så kommer det inte att bli.

Att det finns en skillnad mellan att äga eller att hyra sitt boende är inget som LKAB har kommit på. Så ser vårt samhälle ut. Den som hyr slipper ansvar och risker som banklån och underhåll av en fastighet medför, och man kan därför heller inte förvänta sig exakt samma ersättning om boendet påverkas.

Trots detta har LKAB alltså gått långt utöver vad lagen kräver för att kompensera även hyresgäster, och vi kommer att fortsätt arbeta för att alla sakägare ska få bra och långsiktigt hållbara lösningar.

Anders Lindberg informationschef på LKAB 18541181

Läs mer om