Julen närmar sig och med den allt vad julen hör till.
För många konsumenter är svensk julskinka en favorit på julbordet och inför julhandeln hör vi nästan varje år hur handeln varnar för att den svenska julskinkan riskerar att ta slut i förtid. Detta eftersom många konsumenter vet att Sveriges lantbrukare producerar mat som lever upp till våra svenska mervärden i form av ursprung, god djuromsorg och hållbar utveckling.
Men trots att efterfrågan på svensk skinka ökar år från år arbetar grisbönderna hårt för att klara konkurrensen från billigt importerat kött. Inte bara under julen utan under hela året. För LRF är en av de stora frågorna hur vi ska kunna öka konkurrenskraften och ta tillvara på den potential som finns inom lantbruket.
Sverige har väsentligt högre djuromsorg än andra länder och vi är det land inom EU som använder minst antibiotika till djuren. Våra grisbönder är stolta över sin goda djuromsorg, men hög hälsostatus och god djuromsorg innebär en tuff konkurrenssituation gentemot importerade produkter med lägre kostnader i produktionen.
Att 18 av EU:s 28 medlemsländer dessutom bryter mot EU:s regler för grisuppfödning, regler som vi gemensamt kommit överens om, gör saken ännu värre. De uppfyller inte reglerna avseende sysselsättning för grisar, till exempel saknas i många fall strö. Och trots att det är förbjudet blir mer än 90 procent av grisarna i till exempel Danmark och Tyskland svanskuperade.
Sverige har stor potential när det gäller livsmedelsproduktion. Här finns bland annat tillgång till produktiv mark som inte brukas i dag, här finns tillgång till rent vatten vilket är en bristvara i andra delar av världen och här finns kunniga lantbrukare.
Men vi måste kunna hantera att livsmedelsproduktionen i övriga länder ökar och pressar priserna. Vi behöver tydliga åtgärder som förbättrar konkurrenskraften. Det här kan inte våra politiker blunda för. Det handlar inte bara om möjligheten att kunna köpa bra kött i framtiden, det handlar också om att tusentals jobb försvinner om konkurrenskraften inte återställs.
Några direkta åtgärder är:
Sveriges grisbönder måste få betalt på ena eller andra sättet för den merkostnad som uppstår vid strängare regler för till exempel utrymmen för grisar. Detta skulle kunna ske via EU:s jordbrukspolitik.
En fungerande marknad kräver lika konkurrensvillkor så när många av EU:s medlemsländer helt enkelt struntar i de krav som EU kommit överens om måste våra politiker agera. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har ett viktigt jobb framför sig, han behöver tala allvar med sina kollegor runt om i Europa så att även deras länder respekterar våra gemensamma EU-regler, annars sätts hela den demokratiska processen ur spel.
Från och med december i år kommer kött från gris, får, nöt och fjäderfä märkas med ursprungsland. Det här gäller för hela EU och är ett steg i rätt riktning. Men LRF vill att ursprungsmärkningen utvidgas så att det inte bara framgår var djuret är uppväxt och slaktat utan även var djuret är fött.
Sveriges bönder vill och har förutsättningar för att kunna öka produktionen av mat men vi kommer inte ifrån att ett tungt ansvar ligger hos våra politiker. Och våra politiker vill väl också ha svensk julskinka på julbordet i framtiden.
Helena Jonsson
förbundsordförande LRF
Arne Lindström
regionordförande LRF Västerbotten