I dagarna höjdes riktpriset för en liter 95-oktanig bensin till 16,26 kronor.
Det är nytt prisrekord i Sverige för fossilt drivmedel.
Samma dag (6/8 2018) ställde sig Liberalernas partiledare Jan Björklund utanför riksdagshuset för att presentera partiets nya rapport ”Klimatet behöver mer EU”.
Vad vi måste förstå, sa Björklund, är hur vi ligger till i förhållande till övriga EU-länder.
Det är klokt tänkt. Sveriges elproduktion består till 80 procent av koldioxidfria alternativ. Så ser det inte ut på kontinenten där gas och kol dominerar.
Sveriges 5,6 ton koldioxidutsläpp per person ligger långt under EU-snittet på 8,7 ton.
Sveriges 5,6 ton koldioxidutsläpp per person ligger långt under EU-snittet på 8,7 ton.
Normalt sett är Sverige en nettoexportör av el till Tyskland. I sommar har dock värmen och torkan sänkt effekten på vår vattenkraftsproduktion och Tysklands vindkraft, vilket tvingat oss att importera tysk kolkraft.
Hur ska vi säkerställa elförsörjningen utan blåst och nederbörd?
Genom att, som Liberalerna föreslår, riva upp 2016 års energiöverenskommelse och målet om ett till 100 procent förnybart elsystem till 2040 – dit kärnkraft inte hör.
Sommarens import av smutsig tysk kolkraft visar på det rimliga i partiets klimat- och miljötänk. Samtliga fossilfria energislag borde accepteras i klimatomställningen.
Jan Björklund avvisar även de moderata allianskollegornas förslag om utökade dieselsubventioner för det svenska jordbruket. Det är ett principiellt viktigt ställningstagande. Ett modernt marknadsliberalt parti ska varken uppmuntra snedvridande subventioner eller mer fossila utsläpp.
Enligt Naturskyddsföreningens undersökningar har Liberalerna i detta, liksom i det förra riksdagsvalet, den bästa klimat- och miljöpolitiken inom Alliansen.
Av alla riksdagspartier är Miljöpartiet och Vänsterpartiet före Liberalerna. Men medan Liberalerna exempelvis säger nej till ekologiskt jordbruk, som är mer resursslukande än konventionellt, vill Miljöpartiet och Vänsterpartiet ge allt åt alla.
Att Liberalerna är mer besinnade än de rödgröna i klimatpolitiken är ingen dålig sak.
Sverige behöver mer liberal klimat- och miljöpolitik som inte enbart utgår från att omställning kan straffas och beskattas fram.
Gustav Juntti, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån