Låt Vegorätt inspirera till gröna matvanor

Debatt. I matprogrammens och tv-kockarnas tidevarv har SVT äntligen lyckats med att göra en banbrytande satsning på verkligt nyttig och miljövänlig mat.

Not Found2016-01-27 10:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visste du att Livsmedelsverket, Världshälsoorganisationen WHO och Världscancerfonden vill att vi ska äta mindre kött för hälsans skull?

Dessutom gör FN bedömningen att den globala mejeri- och köttindustrin påverkar klimatet lika mycket som alla bilar, flygplan, båtar och lastbilar tillsammans. Det låter otroligt men det är sant. Tillåt därför SVT:s nya växtbaserade matlagningsprogram Vegorätt att peppa dig till att bryta ovanan att äta animalier.

– Sluta äta kött för att rädda planeten. Jag känner till många starka och friska kroppsbyggare som är vegetarianer, sa Arnold Schwarzenegger,tidigare republikansk guvernör i Kalifornien, under sitt uppmärksammade tal på klimattoppmötet i Paris. Han har en viktig poäng: klimatsmarta vegetabilier är också bra för kroppsfysiken.

I dag finns många idrottare i den absoluta världseliten som äter växtbaserat. Serena Williams(bilden), som länge rankats som världens bästa kvinnliga tennisspelare, är vegan. Det är också världens starkaste man, tysk-iraniern Patrik Baboumian, som ensam burit 550 kilo tio meter.

Nyckeln till bra matvanor är att äta mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat. Med de orden inleds Livsmedelsverkets nya kostråd ” Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig”, som betonar hälsovinsterna med en växtbaserad kost.

Livsmedelsverket skriver att grönsaker, frukt och bär innehåller mycket vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. De olika färgerna kommer från skyddande ämnen. Därför är det inte bara vackert utan också bra för hälsan att äta färgglatt. Den som äter mycket baljväxter, grönsaker och frukt minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer.

Efter att ha granskat över 800 rapporter har Världshälsoorganisationen WHO:s internationella cancerforskningsinstitut(IARC) nyligen kommit fram till att processat kött ska klassas som säkert cancerframkallande, medan rött kött ska klassas som cancerframkallande.

Konsumtion av processat kött som korv och skinka ökar markant risken för tjock- och ändtarmscancer: 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent och desto större intaget är, desto högre blir också cancerrisken.

Världscancerfonden har två rekommendationersom direkt berör köttkonsumtionen: ”Ät huvudsakligen mat från växtriket” och ”Begränsa intaget av rött kött och undvik processat kött”.

Snittkonsumtionen av rött kött för invånarna i ett land får enligt Världscancerfonden vara högst 300 gram i veckan. Maxgränsen för en enskild person är satt till 500 gram. Det ska jämföras med att Världscancerfonden samtidigt rekommenderar en minimigräns på 600 gram per dag för konsumtion av frukt och grönt. Det blir 4,2 kilo i veckan, vilket är drygt tio gånger mer än maxgränsen för köttet.

I matprogrammens och tv-kockarnas tidevarv har SVT äntligen lyckats med att göra en banbrytande satsning på verkligt nyttig och miljövänlig mat. Den 19 januari var det premiär för Sveriges genom tidernas första helvegetariska matlagningsprogrammed matinspiratörerna Elenore Bendel-Zahn och Karoline Jönsson.

Ta chansen och låt dem sporra dig att hänga på vegotrenden att äta hälsosamt och klimaträtt.

Jonas Paulsson Köttfri måndag Lars Frölander OS-medaljör i simning 18541323

Läs mer om