Vår planet blir allt varmare och klimatet alltmer oberäkneligt.
Det drabbar framförallt människor som redan lever i utsatthet.
Om vi ska hinna bromsa klimatförändringarna är det bråttom. Men det finns hopp. Därför vill kyrkor och trosbaserade organisationer i Sverige uppmana alla att delta aktivt i omställningsarbetet.
För ett år sedan i Paris lyckades världens ledare äntligen enas kring ett bindande globalt klimatavtal. Parisavtalet trädde i kraft den 4 november i år sedan tillräckligt många länder hade ratificerat det.
Det är ett stort steg i rätt riktning, men trots det är det bråttom. Klimatförändringarna hotar möjligheterna till en rättvis och hållbar utveckling. Om vi ska hinna minska utsläppen i tid för att förhindra oåterkalleliga konsekvenser så måste alla hjälpas åt.
Många känner oro inför klimathotet. Det är viktigt att understryka allvaret i situationen, men vi måste också sprida hoppets budskap.
Klimatet är en av vår tids ödesfrågor, men det innebär också en stor möjlighet. I stället för att leva i oro har vi möjlighet att bygga hållbara, rättvisa samhällen där omsorgen om planeten och om varandra är centralt.
En stor del av den gröna omställningen kan ske på individnivå. Det kan handla om att minska energiförbrukningen hemma, att minska antalet resor med flyg och bil. Källsortering är en viktig och relativt enkel handling. En annan åtgärd som har stor positiv inverkan på klimatet är att gå över till vegetarisk kost.
När det gäller konsumtion är det bra att följa principen om att minska, återanvända och återvinna. Ta ett steg i taget och sträva alltid efter att göra mer.
Det finns många bra verktyg att ta hjälp av. Svenska kyrkans miljödiplomering används av församlingar och organisationer som vill arbeta med hållbarhetsfrågor på ett konkret sätt.
Materialet ”En skapelsevänlig församling” har tagits fram av Equmeniakyrkan i samverkan med Studieförbundet Bilda.
Genom Fair Finance Guide, som bland andra Diakonia står bakom, kan du påverka din bank att ta större klimathänsyn med dina sparpengar.
Mänskligheten står inför sin tuffaste utmaning hittills, men vi kan, vågar och måste ta oss an den.
Strategierna och visionerna finns för en hållbar värld, och det är hög tid att börja arbeta. Vi utmanar alla Sveriges kyrkor, trosbaserade organisationer och engagerade medlemmar att minska sin klimatpåverkan, informera andra om klimatfrågan och förmedla hopp om att en hållbar värld är möjlig.
Bo Forsberg
generalsekreterare Diakonia
Lasse Svensson
kyrkoledare Equmeniakyrkan
Lotta Sjöström Becker
generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen
Judy McCallum
direktor Life & Peace Institute
Kerstin Enlund
förbundsrektor Studieförbundet Bilda
Henrik Grape
klimatexpert Svenska kyrkan
Anders Malmstigen
generalsekreterare Svenska missionsrådet
Karin Wiborn
generalsekreterare Sveriges kristna råd
Mänskligheten står inför sin tuffaste utmaning hittills, men vi kan, vågar och måste ta oss an den.