Låt alla välja varierad och hälsosam mat

Debatt. Är det inte rimligare att vi i stället uppmuntrar våra barn att äta varierat, hälsosamt och nyttigt. Där vi gärna också lyfter fram fördelarna med svenskodlade grönsaker. Pedagogiskt känns det fel att skuldbelägga alla de ungdomar som ibland väljer att äta en hamburgare eller köttbullar med lingonsylt.

Foto: Emil Langvad/TT

Not Found2018-10-12 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

i kan nog vara överens om att vi vill att våra barn ska erbjudas hälsosam och hållbar mat både hemma och i skolan.

Det borde heller inte vara särskilt kontroversiellt att hävda att både barn och vuxna, i linje med detta, själva bör få välja vad de vill äta.

Allt fler väljer helt eller delvis vegetarisk kost i dag. Men samtidigt visar konsumentundersökningar att 81 procent av alla svenskar väljer en varierad kost där både grönsaker och kött ingår.

Därför känns det sorgligt när skolbarn ”matas” med en mängd internationella siffror av debattören Jonas Paulsson i något som inte kan tolkas som annat än i rent propagandistiskt syfte.

Är det inte rimligare att vi i stället uppmuntrar våra barn att äta varierat, hälsosamt och nyttigt. Där vi gärna också lyfter fram fördelarna med svenskodlade grönsaker.

Pedagogiskt känns det fel att skuldbelägga alla de ungdomar som ibland väljer att äta en hamburgare eller köttbullar med lingonsylt.

Åk mindre bil, dra ned på konsumtionen av exempelvis kläder och plastmaterial. Ät varierat, gärna mera grönsaker.

I sin debattartikel ”Fel att mata elever med köttreklam” (Norran 8/10 2018) staplar Jonas Paulsson, från Köttfri måndag, en rad globala argument på varandra för att skapa klimatångest.

Hur konstruktivt är det?

Han framför ett häpnadsväckande påstående; att ”vår köttkonsumtion” har minskat bestånden av däggdjur, fåglar, fiskar, reptiler och groddjur med 58 procent.

Dessa siffror stämmer inte alls i Sverige. Sanningen är, enligt Naturvårdsverket, att Sverige borde ha fler betande djur för att vi ska kunna leva upp till våra svenska miljömål om exempelvis biologisk mångfald. Antalet svenska mjölkkor har minskat från nära två miljoner till 350 000 de senaste 80 åren.

Om vi, som Jonas Paulsson, ska prata klimatförstöring och ”stora ekologiska fotavtryck”, så vore det klädsamt om han också beskrev för de svenska skolbarnen att de fossila utsläppen – biltrafik, bostadsuppvärmning och industriproduktion – står för 74 procent av de förödande växthusgaserna.

Kornas metanutsläpp, genom bland annat idissling, står för fem procent.

Varje svensk orsakar i dag i genomsnitt utsläpp av elva ton koldioxidekvivalenter (alla utsläpp omräknat till koldioxid). Av dessa kommer 20 procent, två ton, från mat, varav 1,2 ton från animalier. 70 procent av dessa växthusgasutsläpp kommer faktiskt från mat som vi importerar.

Jonas Paulsson skulle kunna utveckla sin klimatargumentering från en Köttfri måndag till en Importfri tisdag.

För oss som vill gynna klimatet så är därför det enkla rådet: Åk mindre bil, dra ned på konsumtionen av exempelvis kläder och plastmaterial. Ät varierat, gärna mera grönsaker.

För den som ändå väljer att äta kött då och då, välj svenskt. Och framförallt: släng inte maten. All den mat som vi svenskar slänger bort står för åtta procent av våra totala koldioxidutsläpp.

Lotta Folkesson, ordförande LRF Västerbotten

Uppdraget ska inte innefatta reklam för svenskt kött
Läs mer om