Lägre stressnivå ger bättre välfärd

Debatt. Framöver ska färre medarbetare inom den offentliga och ideella sektorn i Västerbotten bli sjukskrivna till följd av stress eller andra brister i den sociala arbetsmiljön.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-03-31 05:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter nu träder i kraft ökar arbetsgivarens ansvar för att förebygga ohälsa på arbetsplatsen.

Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö som gäller från och med den 31 mars reglerar villkor och förutsättningar inom en rad viktiga områden. Det handlar bland krav i arbetet, ohälsosam arbetsbelastning, resurser för arbetet och kränkande särbehandling.

Det är välkomna och välbehövliga regleringar – och för arbetsgivarna i Västerbotten finns mycket att vinna på att leva upp till kraven som ställs. Inte minst gäller detta inom välfärden där sjukskrivningarna till följd av stressrelaterade besvär nära fördubblats de senaste åren inom flera yrkesgrupper. Orsakerna är ofta brister i arbetsmiljön.

För att möta dagens utmaningar i arbetslivet krävs nya strategier. Det handlar bland annat om att ge chefer tid att leda arbetet och att fördelningen mellan krav, resurser och ansvar måste vara rimlig för alla medarbetare. Helt enkelt att det ska finnas förutsättningar att göra ett professionellt jobb.

Den här frågan har särskilt uppmärksammats när det gäller det sociala arbetet. Inte oväntat tillhör socialsekreterare, kuratorer, behandlingsassistenter och diakoner yrkesgrupperna som ligger högst i statistiken över stressrelaterade sjukskrivningar.

Med de nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket är förhoppningen att färre medarbetare ska behöva bli sjukskrivna till följd av stress eller andra brister i den sociala arbetsmiljön.

De nya reglerna lägger ett stort ansvar på arbetsgivarna och är utformade för att ge arbetsgivarna stöd i arbetet med att förebygga ohälsa på arbetsplatsen. För att lyckas måste chefer få rätt förutsättningar att arbeta med frågan och resurser för att omsätta sina kunskaper i praktiken. Arbetsmiljöverket pekar även på vikten av alla har tillgång till en god företagshälsovård.

Så låt oss börja jobba nu! Forskning slår fast att inflytande över arbetets upplägg och arbetstidens förläggning samt stöd från chefen och ett tillåtande socialt klimat på arbetsplatsen är friskfaktorer som bidrar till en god arbetsmiljö.

Förutom minskade sjukskrivningar så främjar också god arbetsmiljö såväl produktivitet som kreativitet på våra arbetsplatser. Vision ser fram emot att göra detta arbete tillsammans med arbetsgivarna i Västerbotten.

Ingrid Boström

avdelningsordförande Skellefteåavdelningen

Roger Östman

klubbordförande Vision-Kraft

Veronica Magnusson

förbundsordförande Vision

Katarina Holmqvist

ledamot i Visions förbundsstyrelse

Inflytande över arbetetsupplägg ocharbetstidens förläggningbidrar till god arbetsmiljö.

Läs mer om