kogsbruk och skogsindustri är sedan länge ryggraden i den svenska ekonomin, och en grundbult i finansieringen av vår välfärd. Dessutom omvandlar växande skog växthusgasen koldioxid till naturliga råvaror. Allt vi gör av olja i dag kan vi göra av träd i morgon.
Skogen är en framtidsbransch. Men för att göra verklighet av alla möjligheter behöver vi kunna använda oss av hela Sveriges kompetens, inte bara halva.
Norrskog är en skogsägarförening som producerar trävaror och säljer över hela världen. Liksom många andra i vår bransch har vi arbetat för att öka andelen kvinnor.
Vi har lyckats till viss del. I vår styrelse har vi 30 procent kvinnor, i vår koncernledningsgrupp 40. Bland cheferna i den operativa skogsverksamheten är 40 procent kvinnor. Så långt är siffrorna hyggliga, men vi behöver nå längre och locka fler kvinnor till alla delar av vår organisation.
Den bild vi har i dag speglar delvis situationen inom de skogliga utbildningarna. När jag utbildade mig på 1970-talet var det ovanligt med kvinnliga studenter. I dag är nästan 40 procent av studenterna på jägmästarutbildningen kvinnor – och det inger hopp.
Tyvärr har utvecklingen inte varit lika bra på skogsmästarutbildningen där är bara drygt 20 procent av studenterna kvinnor.
Vi vet att en jämnare könsfördelning ger en mer allsidig belysning av problem och frågeställningar, det vill säga ökar den totala kompetensen. På köpet följer bättre arbetsklimat och ökad arbetsglädje.
Det är vetenskapligt fastlagt och jag har själv upplevt skillnaden. Frågan är bara, hur lockar vi kvinnor till en bransch som ytligt betraktat anses vara så mansdominerad?
Skogsbruk är en förutsättning för ett hållbart samhälle. Jobben passar i grunden både kvinnor och män. En del av arbetet utförs i naturen, vilket är en plats som stämmer bra överens med den genuppsättning vi alla har och därmed ger oss harmoni, på jobbet. Lönen sätts utifrån kompetens och resultat, inte beroende på könstillhörighet.
Vår bransch måste bli mycket bättre på att lyfta fram våra styrkor.
Sedan handlar det om oss själva, hur vi tar hand om våra medarbetare. Vi måste hela tiden arbeta för ett inkluderande förhållningssätt.
Jag kan inte tala för hela branschen, men på Norrskog arbetar vi kontinuerligt med detta.
En dag som denna, på Internationella kvinnodagen, tillåter jag mig att bli lite visionär. Tänk om vi får fler kvinnor till skogen. Det skulle göra vår näring så mycket klokare och mer konkurrenskraftig. Därmed skulle vi i ännu högre grad kunna bidra till omställningen till ett biobaserat samhälle och ett bättre Sverige.
Så, kvinnor, tveka inte.
Sök till en skoglig utbildning.
Ni är välkomna till oss eller till andra skogsföretag.
Vi behöver er.
Olov Söderström
vd för Norrskog
Vi vet att en jämnare könsfördelning ger en mer allsidig belysning av problem och frågeställningar, det vill säga ökar den totala kompetensen.