Replik på Karin Pihls ledare ” Det är väljarna som ska vinnas” publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 22 februari 2016.
I en signerad ledare i Norran (22/2 2016) skriver Karin Pihl, med stöd av en artikel i Dagens Nyheter, att antalet anmälningar till riksdagens konstitutionsutskott har ökat och menar att det ”finns risker med att ta till juridiken mot allt man inte gillar” och att ”om någon då agerar på ett sätt som på riktigt kan vara föremål för granskning finns det då en risk att ingen tar ärendet seriöst”.
Jag har ingenting emot om KU eller KU-anmälningar granskas, men får ibland känslan att syftet främst är att belägga förutfattade meningar om att KU politiseras och att det kommer drivor av okynnesanmälningar.
Den genomgång av antalet anmälningar som gjordes i DN gäller enbart de senaste åren, men man bör rimligen ha ett längre tidsperspektiv än så. De senaste 20 åren pendlar antalet anmälningar mellan ett 20-tal och ett 40-tal. I fjol blev det 48, samma antal som 2005. 2006 var det 43 och både 2007 och 2008 var det 42.
Vidare är min bild att det är ovanligt med anmälningar som inte ställer en juridiskt relevant fråga. Årets anmälningar rör hantering av allmänna handlingar, myndighetsstyrning, krisberedskap, dokumentation, ministerstyre, samrådsformerna med EU-nämnden och flera andra ämnen, samtliga tidigare behandlade av KU.
Karin Pihl menar att ”miljöminister Åsa Romsons (MP) val av båtfärg” inte är en fråga för KU. Om anmälan hade gällt statsrådets val av båtfärg hade jag förstås instämt, men frågan gäller om Romson som minister med ansvar för kemikalielagstiftningen bör uttala sig om hur reglerna om båtfärger ska tolkas. Vad KU:s slutsats till sist blir vill jag inte spekulera om i dag, men i anmälningen ställs en KU-relevant fråga med koppling till bestämmelserna om myndigheternas självständiga lagtolkning.
Man bör också inse att KU är unikt vid en internationell jämförelse i det att både smått och stort granskas. Det är en styrka, inte ”inflation i hänvisningar till lagboken”.
Det innebär att KU genom sina uttalanden, som ingår i en ständigt pågående praxisbildning, bidrar till bättre regeringsarbete – även på en ganska detaljerad nivå. I andra länder tillsätter man särskilda granskningsutskott när någon skandal inträffar, men man har ingen som följer det dagliga regeringsarbetet på denna detaljnivå.
Förra året åstadkom KU ett unikt enigt granskningsbetänkande. Min ambition är att vi ska bli brett överens även i år. Det stärker förtroendet för KU.
Andreas Norlén(M)
ordförande i riksdagens konstitutionsutskott