Nu har SMHI bekräftat det som många redan misstänkt.
Juli månad blev den varmaste sedan temperaturmätningarna började för 260 år sedan.
Skogsbränderna och torkan slår hårt mot det vilda djurlivet och foderskördarna. Den nuvarande köttnationalistiska livsmedelsstrategin leder rakt ner i klimat- och miljöavgrunden. Riksdagen bör i stället lyssna på miljöexperterna och införa styrmedel för sänkt köttkonsumtion.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har meddelat att lantbrukare kommer att få pengar från staten som kompensation för sommarens torka som orsakat foderbrist. Och i livsmedelsstrategin slås det fast att ”lönsamheten i animalieproduktionen behöver höjas bland annat genom ökad produktivitet för att möjliggöra ökad produktion.”
Det är oerhört allvarligt att riksdagspolitikerna inte lyssnar på miljöforskare utan gör allt vad man kan för att göda köttindustrin.
Stigande global köttförbrukning kommer att förstöra miljön om inte effektiva politiska åtgärder sätts in.
Det visar en ny Oxford-rapport ”Meat consumption, health, and the environment” publicerad i Science. Köttkonsumtionen beräknas stiga brant eftersom både antalet människor och den individuella inkomsten ökar, vilket i sin tur driver på koldioxidutsläppen och minskar den biologiska mångfalden.
En annan ny studie ”The Biomass Distribution on Earth”, publicerad i National Academy of Sciences, visar att 96 procent av däggdjurens biomassa utgörs av människan och människans boskapsdjur. De vilda däggdjuren utgör bara fyra procent. Vi har redan hunnit utrota 83 procent av de vilda däggdjuren och hälften av växterna.
Greenpeace nya rapport ”Less is more” visar att vår köttkonsumtion är ett stort miljö- och klimatproblem. För att nå en hållbarare livsmedelsproduktion behöver vi kraftfulla politiska beslut. För oss i Västeuropa innebär det att vi behöver en livsmedelspolitik som minskar vår köttkonsumtion med 70 procent till 2030.
Efter bränderna 2018 måste vi fråga oss hur eldarna kommer att härja 2028 och 2038 om ingenting görs?
I stället för nya miljöskadliga subventioner till köttbönder, och en livsmedelsstrategi som fokuserar på ökad animalieproduktion, borde regering och riksdag underlätta omställningen till framtidens växtbaserade jordbruk genom politiska styrmedel som köttskatt, sänkt moms på grönsaker och ett miljömål om minskad köttkonsumtion.
Jonas Paulsson, Köttfri måndag