När jag nyligen hämtade min son från skolan fann jag att lärarna grillade korv åt barnen. Det är sorgligt eftersom enligt Världscancerfondens rekommendationer bör vi inte alls konsumera processade charkprodukter. Forskningsresultaten talar sitt tydliga språk och skolan bör vara en plats där man grundlägger en god folkhälsa.
Varje år får cirka 4 100 svenskar tjocktarmscancer och 2 100 ändtarmscancer enligt Cancerfonden. Om man summerar dessa är tarmcancer den tredje vanligaste cancerformen i Sverige och vanligare än både hudcancer och lungcancer.
Nästan alla vet att man ska vara försiktig med att sola och inte röka. Men när det gäller skräpmat som korv och hamburgare i de offentliga köken lyser det politiska ansvarstagandet med sin frånvaro.
Enligt Cancerfonden är tjock- och ändtarmscancer vanligare i länder där maten innehåller mycket kött och fett, som till exempel i Sverige och i USA. Sjukdomen är mindre vanlig där maten är fiberrik och innehåller mindre fett, men mer av grönsaker och frukt. Ju mer frukt och grönt en person regelbundet äter och ju längre tid denne gör detta, desto mindre är risken för att just den individen drabbas.
Svensken konsumerar varje vecka 400 gram rött kött och 200 gram processat kött. Det är dubbelt så mycket som Världscancerfondens maxgräns för genomsnittskonsumtionen hos en given befolkning.
Den höga konsumtionen av charkprodukter innebär en ytterligare ekonomisk belastning för Sveriges gemensamt finansierade sjukvård. Det totala samhällspriset för korv är skyhögt i bjärt kontrast till det låga inköpspriset. Dessutom förutsätter överkonsumtionen av kött en industrialiserad djurhållning i vilken djuren far väldigt illa. Enbart i Sverige avlivar vi varje år 85 miljoner djur.
För något år sedan sa konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) att skolan ska grundlägga goda vanor tidigt hos barnen. Men i kommunerna fungerar det uppenbarligen tvärt om. Genom att grilla korv åt barnen, eller bjuda dem på andra charkprodukter, grundläggs redan i skolan en ohälsosam vana. Det är inte rationellt när möjligheten finns att grilla sojakorv, majs och annat gott och nyttigt.
Rimligen borde svenska skolor följa Världscancerfondens rekommendationer. På så vis kan de på sikt bidra till att färre svenskar insjuknar i allvarliga sjukdomar.
Jonas Paulssonordförande Djurens parti