Köp svensk mat och ät upp den

Not Found2014-04-07 06:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår en offentlig diskussion om behovet av att öka inslaget av ekologiska livsmedel i skolor och andra offentliga inrättningar.

Att satsa på mer ekologisk mat är en god intention men man hamnar lätt lite snett om man betraktar övriga livsmedel som sämre på något sätt. Vill man från politiskt håll visa handlingskraft när det gäller maten så är frågan mycket större än valet mellan ekologiskt och konventionellt.

En ensidig fokusering på ekologiskt kan lätt leda till att man inte ser vad som håller på att ske med hela det svenska jordbruket, där det ekologiska är en liten, men viktig del.

Jordbruket tappar nämligen marknadsandelar i en oroväckande takt till förmån för importerade varor, som inte alltför sällan är producerade med metoder som inte är lagliga i Sverige.

I dagsläget är mindre än hälften av det som äts i våra skolor svenskt. Det är knappast en hållbar utveckling. Det är det däremot om man köper svensk mat och dessutom äter upp den; på så sätt minskar klimatutsläppen med cirka 15 procent.

Svensk livsmedelsproduktion är generellt sett skonsam för miljön och klimatet. Jordbruket står för cirka 13 procent av klimatgasutsläppen i samhället och det är en siffra som stadigt minskar. Köttkonsumtionen som, ofta pekas ut som boven i dramat, har sedan 1990 ökat med 40 procent, men produktionen i Sverige har under samma period stadigt minskat och svarar nu för mindre än hälften av konsumtionen.

Då skall man också veta att exempelvis brasilianskt kött ger upp till 40 procent mer klimatgasutsläpp än det svenska.

När det gäller diskussionen om det svenska jordbruket och övergödningen av Östersjön så kan man konstatera att överskottet av kväve och fosfor är lägst och näst lägst per capita av alla Östersjöländer. Jordbrukets del av övergödningen minskar hela tiden och i norra Sverige är den helt försumbar.

Det kan inte heller betraktas som särskilt hållbart att importera stora mängder kött från länder där antibiotikainblandning i foder är mer regel än undantag i djurproduktionen.

Så vill man agera riktigt hållbart med det man lägger upp på tallriken så välj gärna ekologiskt men alltid västerbottniskt/svenskt.

Lotta FolkessonVice ordförande, LRF Västerbotten Mats GranathRegionchef, LRF Västerbotten

Läs mer om