Kommunen och landstinget sviker de äldre

Debatt. För oss liberaler är det en självklarhet att de senare åren av livet ska vara lika trygga och värdiga som de i början och därför vill vi inte acceptera den utveckling som nu sker.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-02-23 04:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De flesta äldre ska bo och vårdas i hemmet.

Det upprepas både i Skellefteå kommun och inom Västerbottens läns landsting. Det är en utveckling som vi liberaler är oroliga över.

Äldreomsorgen har minskat under mer än tre decennier. Att var fjärde plats i äldreboenden försvunnit sedan 2000 har lett till att ett nytt omsorgslandskap vuxit fram.

I dag bygger omsorgen till stor del på anhörigas vård. Den är mer eller mindre påtvingad och drabbar främst äldre kvinnor som vårdar sina sjuka män. De vuxna barnens omsorg till sina gamla föräldrar har också ökat kraftigt liksom släktingars och vänners engagemang.

Kommunerna har minskat antalet boendeplatser för äldre med 32 000 i landet. Samtidigt har landstingen/regionerna minskat sina geriatriska platser med 95 procent de senaste 20 åren. Till detta kommer en ökande andel äldre.

'Detta blir ett dubbelt svek mot äldre människor att få sina vård-, omsorgs- och boendebehov tillgodosedda.

Ribban för att få omsorg och vård har höjts. Äldre personer som för 20 år sedan kunde beviljas en plats i vård- och omsorgsboende vårdas i dag hemma. Samtidigt har äldre som ”bara” har problem med att klara vardagssysslorna svårt att få hemtjänst överhuvudtaget.

Att få välja boende när man blir gammal är en myt. I stället innebär ålderdomen för många isolering och ensamhet i sitt hem. För att få en plats på ett särskilt boende måste det göras en behovsprövning och tjänstepersonens bedömning utgår från Skellefteå kommuns policy. Där blir inte sällan beskedet att man är för frisk för att komma till ett boende.

Vem tillvaratar den äldres önskemål i denna situation?

Hemtjänsten fungerar bra så länge den äldre kan vara dirigenten i sitt eget hem. När hälsan och den kognitiva förmågan sviktar, och ensamheten är stor, räcker inte hemtjänsten till alla gånger. Kontinuitet är en viktig kvalitetsfaktor, men med stora vård- och omsorgsbehov kan det innebära att den äldre har kontakt med minst 30 olika personer – vilket givetvis inte är någon bra lösning.

På Skellefteå lasarett har en stor minskning av antalet akutplatser på medicin/geriatriken och kirurgen skett de senaste åren vilket medfört allt kortare vårdtider.

I övrig sjukvård är specialistkompetens och kliniktillhörighet självklar. Den geriatriska kompetensen är en garant för god vård av hög kvalité för den multisjuka sköra äldre. Att inte organisera sjukvården efter de äldres behov drabbar givetvis den äldre och de anhöriga i första hand, men kostar även skattebetalarna pengar.

För oss liberaler är det en självklarhet att de senare åren av livet ska vara lika trygga och värdiga som de i början och därför vill vi inte acceptera den utveckling som nu sker.

Carin Hasslow(L)

landstingspolitiker, Västerbottens läns landsting

Andreas Westerberg(L)

kommunpolitiker, Skellefteå kommun

Kommunerna har minskat antalet boendeplatser för äldre med 32 000 i landet.

Läs mer om