Kollektivtrafiken i Västerbotten behöver växa och utvecklas snabbare, för klimatet och för regional utveckling.
Vi vill i dag på Region Västerbottens förbundsfullmäktige anta ambitiösa mål för Västerbottens kollektivtrafik: Att kollektivtrafikens marknadsandel av det motoriserade resandet ska öka från dagens 14 till 18 procent 2020, och till 24 procent på längre sikt.
För det behövs kraftiga resandeökningar.
Många bilresor behöver bytas ut mot kollektivtrafik, gång och cykling.
Landstinget och våra kommuner satsar mycket på allt från stadsbussar som går oftare till regional tågtrafik och skolbussar. Förutom Umeå stadstrafik behöver resandet i Skellefteå stadstrafik, på regionala tåg och regionbussar ta ny fart för att vi ska nå målet.
Därför behöver vi jobba hårt för olika förbättringar i dagens trafik och dess kringfunktioner, till exempel bättre information och resecentrum. Möjligheterna att resa till och från inlandet och dess turistdestinationer måste också öka.
Men mer avgörande för målet är att lösa in de största resandepotentialerna genom fler avgångar och bättre linjesträckningar där så behövs. Det är nämligen bra avgångstider och linjesträckningar som har störst betydelse för hur mycket kollektivtrafik människor väljer att åka.
De mål vi vill anta för Västerbotten är realistiska. På nationell nivå närmar vi oss tyvärr inte kollektivtrafikbranschens mål om fördubblad marknadsandel. Detta trots höga förväntningar på att kollektivtrafiken ska bidra till klimatmålen.
En orsak är att kollektivtrafiken konkurrerar om medel med en hårt pressad välfärdssektor. Det blir svårt för kommuner och landsting att omprioritera och satsa på kollektivtrafik med tillräckligt täta avgångar.
Kollektivtrafiken har en viktig roll i att påverka människors val av transportsätt, och som bekant är det bra avgångstider och linjesträckningar som har störst betydelse. Kollektivtrafiken kan motverka trängsel och trafiksäkerhetsproblem, och ibland förebygga behov av ombyggnationer och investeringar.
Västerbotten förstår att systemskiften i trafiken inte kommer utan ombyggnationer och nybyggnationer. Norrbotniabanan kommer att ge en rejäl skjuts för kollektivtrafiken, eftersom restiderna med tåg blir mycket kortare än med bil.
Planeringen för en första etapp mellan Umeå och Skellefteå är i full gång. I den kommande nationella transportplanen måste detta fullföljas med medel för förverkligande av Norrbotniabanan till 2029.
Erik Bergkvist(S)
regionråd vid region Västerbotten
Peter Olofsson(S)
ordförande kollektivtrafikutskottet i Västerbotten
Maria Kristoffersson(C)
vice ordförande kollektivtrafikutskottet i Västerbotten
Planeringen för en första etapp mellan Umeå och Skellefteå är i full gång.