Den 30 november till 11 december är det planerat att ledare från världens länder ska samlas i Paris för att enas om ett nytt klimatavtal som ska gälla från 2020.
Representanter från Köttfri måndag kommer att finnas på plats för att sätta strålkastarljuset på den globalt skenande köttkonsumtionen som orsakar enorma utsläpp av växthusgaser. Världen behöver en samlad strategi för att ersätta animalier med klimatsmarta och proteinrika baljväxter – främst för den unga generationens skull.
En färsk FN-rapport ” Global Response to Climate Change” visar att ländernas klimatlöften inte alls räcker till. Totalt har 146 länder, som tillsammans står för 86 procent av de globala växthusgasutsläppen, rapporterat till FN vilka klimatåtgärder de planerar att genomföra.
Världen går mot 2,7 graders uppvärmning av jordens medeltemperatur, vilket är oerhört allvarligt. I framtiden riskerar våra barn att få uppleva de yttersta konsekvenserna av stigande temperaturer och ett allt extremare väder. Vi kan redan i dag se föraningarna.
De pågående klimatförändringarna utgör ett snabbt växande hot mot de flesta länder i Mellanöstern. I Indonesien härjar fruktansvärda skogsbrändersom dessutom orsakar stora utsläpp av växthusgaser. En ny analys från den amerikanska rymdstyrelsen NASA visar att torkan i Brasilienär ännu allvarligare än vad man förut befarat.
FN:s miljöpanel UNEP har varnat för att om inte den rika världen omgående och drastiskt minskar konsumtionen av kött och mejeriprodukter går det inte att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna.
Den effektiva lösningen för att komma tillrätta med jordbrukets klimatpåverkan är att byta ut köttet mot bönor. Enligt Mat-klimat-listanfrån Sveriges lantbruksuniversitet orsakar nötkött ungefär 26 kilo växthusgaser per kilo konsumerat kött i form av koldioxid från nedhuggen skog, metangas från kornas magar och dikväveoxid från gödsel. Men väljer konsumenten i stället att äta bönor blir utsläppen endast 0,7 kilo.
Det är alltså nästan 40 gånger bättre för klimatet att köpa bönor än nötkött.
Naturvårdsverkets rapport från tidigare i år – ” Hållbara konsumtionsmönster” – visar att växthusgasutsläppen som orsakas av varje svensks matkonsumtion är omkring 1,8 ton per år. Att kött, mejeriprodukter och fisk helt ersätts med vegetabilisk föda är en nödvändig förutsättning för att kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen från maten till det globalt hållbara 0,3 ton per person 2050.
Naturvårdsverket menar att forskning visar att det finns ett gap mellan vad konsumenter har för avsikt att konsumera och vad de faktiskt köper i matbutiken. Många av våra beslut tas på annan grund än rent förnuftsmässiga.
Valet styrs därmed i hög grad av hur utbudet ser ut och hur de olika valmöjligheterna exponeras. Det finns starka belägg för att en beteendeförändring kan föregå en attitydförändring. Politiska styrmedel behövs därför för att hållbara matval ska bli norm.
Vår uppmaning till ledarna på klimattoppmötet i Paris är ta ungdomarnas klimatoro på allvar genom att föreslå politiska åtgärder som hjälper världens länder att bryta köttnormen.
Mål om minskad köttkonsumtion, avskaffade köttsubventioner och ekonomiska styrmedel som gör köttet betydligt dyrare. Då blir det lönsamt för mataffärerna att marknadsföra proteinrik mat gjord på klimatsmarta bönor i stället för att marknadsföra kött.
Therese Perman