Klimatmötet … and action

Debatt. FN:s miljöprogram UNEP slår fast att alla åtaganden som gjorts måste bli av, och mer därtill, för att klara målsättningen om en global temperaturökning på under två grader.

Not Found2016-11-14 16:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Aldrig tidigare i FN:s historia har ett avtal antagits så snabbt som Parisagendan för klimatet.

Nu gäller det att gå från ord till handling; utnyttja klimatmötet i Marrakech som en kickstart för klimatet globalt, nationellt och lokalt.

Fagra löften räddar inte världen. Hur roligt det än är att vi enats om ett globalt klimatavtal så är det med en kraftfull omställning som vi hejdar klimatförändringarna.

Och den måste börja nu.

FN:s miljöprogram UNEP (United Nations Environment Programme) slår fast att alla åtaganden som gjorts måste bli av, och mer därtill, för att klara målsättningen om en global temperaturökning på under två grader.

Omställningen kräver ledning och vägvisare. Sverige vill vara ett föregångsland och har lagt grunden för det genom att vi har en politisk enighet om att vi 2030 ska nå en fossiloberoende fordonsflotta med 70 procent minskad klimatpåverkan, 2040 ska vi ha ett helt förnybart energisystem och 2045 ska vi ha nettonoll i klimatpåverkan.

Sveriges klimatpåverkande utsläpp ökar vilket hotar vår trovärdighet som föregångsland. Storföretagen, branschorganen, kommunerna och intresseorganisationerna i 2030-sekretariatet, Hagainitiativet och Fossilfritt Sverige slår fast att det krävs en mer aktiv klimatpolitik för att inte missa de fördelar som klimatledarskapet kan ge oss.

På tre områden bör det kunna ske snabbt, med COP22 som draghjälp:

- Globalt

Fores sammanställning visar att uppemot 70 procent av världens länder vill minska transporternas utsläpp genom ökad effektivisering och omställning till förnybart.

Här gör Sverige redan mycket. Vi har världens största biogasdrivna fordonsflotta och de nordligaste biogasmackarna, världsledande produktion av biodiesel och etanol från skogsavfall och överskottsmark, världens första publika elvägar för tung trafik och ledande industrier inom drivmedel och fordon.

Låt oss systematisera detta i en global helpdesk för fossilfria transporter dit världens länder, städer och industrier som vill ställa om kan söka hjälp och få kontakter.

- Nationellt

Sveriges klimatmål behöver konkretiseras i en färdplan, bland annat med årtal för när fossila drivmedel inte längre ska säljas, och kontrollstationer då vi bedömer om omställningen går tillräckligt snabbt.

Vi jämför då inte bara med våra egna mål utan också med omvärlden där kampen om det lönsamma klimatledarskapet blir alltmer intensiv.

- Lokalt

Det är inspirerande med kommuner, lokala företag och organisationer som antagit tuffare och mer konkreta klimatmål än Sverige nationellt; till exempel genom att byta ”fossiloberoende” till ”fossilfri”.

Men ofta sker dessa initiativ var och en för sig, utan samordning och med begränsade möjligheter för omvärlden att lära av erfarenheterna.

Systematisera, dela med er och inspirera andra.

Världen behöver ledarskap i klimatfrågan och det är lönsamt att gå före i den omställning.

Mattias Goldmann vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet

Läs mer om